Merkelová objevila novou věc, kterou by chtěla ve světě vyřešit

12.09.2017 11:44

Kancléřka Angela Merkelová se v posledních týdnech před parlamentními volbami logicky soustředí především na domácí témata. Přesto v rámci rozhovoru pro nedělní vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung přišla s poměrně razantním návrhem, který se týká mezinárodní politické scény.

Merkelová objevila novou věc, kterou by chtěla ve světě vyřešit
Foto: repro Youtube
Popisek: Angela Merkelová ve městě Vacha

V oblasti mezinárodních vztahů akutálně nejvíc rezonuje především napjatá situace na Korejském poloostrově, kterou způsobily další jaderné testy v KLDR. Bojovná prohlášení vůdce komunistické země Kima Čong-una získávají na intenzitě a ani na jedné straně zatím není viditelná vůle vrátit se k jednacímu stolu. Naopak panují obavy, že by mohlo vše přerůst až do ozbrojeného konfliktu, při kterém by obě strany použily jaderné zbraně.

Před několika dny vyzval k dalším jednáním ruský prezident Vladimir Putin a nyní se k němu symbolicky připojila také německá kancléřka, když vyzvala k novému kolu jednání s představiteli Severní Koreje, kterého by se zúčastnilo i Německo. Merkelová tak hodlá dle liberálního deníku The New York Times svým návrhem poněkud zmírnit bojovná prohlášení, kterých si mezi sebou Washington a Pchjongjang vyměnily bezpočet.

„Pokud bychom byli přizváni, abychom se k oboustranným jednáním připojili, bez váhání bych řekla ano,“ konstatovala kancléřka v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine a našla společnou paralelu mezi těmito jednáními a rozhovory, které vedl Západ s Íránem o jeho jaderném programu. „Nejprve s rozhovory začali Evropané a postupně se k ním přidaly i členské státy Rady bezpečnosti OSN a Německo a šéf zahraniční politiky EU.“

„Vyjednávání s Íránem bylo sice dlouhým, ale z hlediska mezinárodní diplomacie důležitým obdobím, které navíc skončilo úspěšně. Dokázala bych si představit, že by obdobný model mohl být zavedený i pro ukončení napjatých vztahů s KLDR. Evropa, a především Německo by měly být na taková jednání připraveny a hrát v něm aktivní roli,“ zasnila se kancléřka, jejíž CDU sice míří za vítězstvím, ale ona sama se stává na předvolebních shromážděních terčem nesouhlasných reakcí.

Merkelová v závěru rozhovoru znovu zopakovala, že diplomatické řešení představuje jediný způsob, jak čelit „jadernému problému“ v KLDR. „Nové závody ve zbrojení v tomto regionu by nebyly v zájmu žádné strany,“ doplnila kancléřka. Její výzva však patrně v nejbližších dnech žádnou velkou odezvu nenajde. Válka „silných slov“ pokračuje a média se předhánějí v předkládání katastrofických vizí možného vyústění konfliktu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…