Merkelová s Putinem musejí spolupracovat pro blaho Evropy, říká Gorbačov

02.10.2015 23:00

Německo a Rusko by měly spolupracovat, těžit z toho bude celá Evropa, nechal se slyšet poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov. Uvedl to v předvečer 25. výročí znovu sjednocení Německa v rozhovoru s listem Bild. Německo si sjednocení země oficiálně připomene v sobotu, kdy centrem oslav bude Frankfurt nad Mohanem.

Merkelová s Putinem musejí spolupracovat pro blaho Evropy, říká Gorbačov
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

"Historie nás učí, že když Rusové a Němci jdou ruku v ruce, výhody z toho mají jak oba národy, tak všichni Evropané. Čím otevřeněji a aktivněji spolu (ruský prezident Vladimir) Putin a (německá kancléřka Angela) Merkelová budou hovořit, tím lepší to pro nás bude," řekl Gorbačov.

Gorbačov, který v polovině 80. let zahájil v Sovětském svazu demokratické reformy, také uvedl, že Němci a Rusové mohou být hrdi na to, čeho jejich země po druhé světové válce dosáhly.

"Spolupráce pomáhá oběma našim národům posouvat se kupředu. Naše dobré vztahy tvoří nevyčíslitelný kapitál. Nesmíme ho promrhat, právě naopak musíme podniknout vše, abychom ho zvětšili a posílili, obzvláště v těchto těžkých dnech," dodal první a poslední prezident Sovětského svazu.

Současné vztahy mezi Berlínem a Moskvou poškodil ozbrojený konflikt na východní Ukrajině. Západ kritizuje Rusko, že materiálně i vojensky podporuje proruské povstalce na Donbasu, Rusko ale tato obvinění odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…