Merkelová se snažila na summitu NATO vyjednávat s Erdoganem. Přečtěte si, jak nepěkně dopadla

10.07.2016 13:12

I přestože se německá kancléřka Angela Merkelová snažila osobně přimluvit za německé poslance u prezidenta Turecka Erdogana, nepochodila. Poslanci nadále nesmějí na základnu v Incilriku, kde jsou němečtí vojáci. Píše to server PrvníZprávy.cz.

Merkelová se snažila na summitu NATO vyjednávat s Erdoganem. Přečtěte si, jak nepěkně dopadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Merkelová se s Erdoganem potkala na summitu NATO ve Varšavě. Spor o zákazu návštěv německých poslanců v Turecku totiž jenom dále zvyšuje napětí mezi Berlínem a Ankarou. „Nesouhlas neznamená konec diskuse, ale myslím, že bylo důležité, že jsme o tom mluvili,“ poznamenala k rozhovoru Merkelová. Podle ní byla debata konstruktivní a věcná. 

Před Merkelovou se situaci snažila uklidnit již i ministryně obrany Ursula von der Leyen, ale rovněž úspěchu nedosáhla. 

Původní text ZDE.

Němečtí poslanci nesmějí na základnu od té chvíle, kdy rozhodli o genocidě Arménů. A právě o distanc od rozhodnutí Bundestagu žádal Erdogan Merkelovou při schůzce ve Varšavě. Teprve poté, až by se Merkelová od rozhodnutí Bundestagu distancovala a dala tím najevo, že rozhodnutí není rozhodnutím německé vlády, bylo by možné vyřešit problém s návštěvami na základně, trvá na svém Erdogan.

Poslanci Bundestagu přijali rozhodnutí 2. června. Rezoluce byla schválena většinou poslanců, jeden byl proti a jeden poslanec se zdržel hlasování.
 
Záležitost Incirliku je pro německou vládu problémem, neboť na místě jsou německá letadla Tornádo. Ta svými radarovými a kamerovými systémy poskytují spojencům důležité informace pro boj proti Islámskému státu. 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…