Merkelová to prý nejspíš opět ustojí. Sociální demokraté se jí chystají skočit do náručí

26.11.2017 20:04

Před volbami se představitelé CDU i SPD tvářili, že pokračování společně koalice je až tou úplně nejposlednější variantou. Po krachu jednání o „jamajské“ koalici se však začíná jevit společná vláda křesťanských demokratů a socialistů jako velmi reálná.

Merkelová to prý nejspíš opět ustojí. Sociální demokraté se jí chystají skočit do náručí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Politická kariéra Angely Merkelové se v posledních dnech opět ocitá v ohrožení. Předčasné volby kancléřka odmítá a nijak zvlášť příznivě se netváří ani na menšinovou vládu. Z úst jejích politických spojenců se začínají v této situaci ozývat hlasy, které volají po vytvoření koalice s SPD. Ta sice bezprostředně po volbách oznámila odchod do opozice, ale vzhledem k vyčerpání téměř všech reálných možností na vytvoření funkční vlády se jeví koalice CDU a SPD čím dál reálnější.

A to přesto, že k žádným oficiálním jednáním mezi oběma stranám doposud nedošlo. Mezi prvními vyzval ke společnému setkání šéf bavorské CSU Horst Seehofer. „Pokračování koalice mezi CDU/CSU a SPD je pro Německo nejlepší variantou. Bezpochyby lepší než jamajská koalice, nové volby či menšinová vláda,“ uvedl pro Bild am Sonntag někdejší velký kritik přistěhovalecké politiky, který chtěl jeden čas hnát kancléřku před soud.

Celý text v němčině je ZDE.

Do koaličního vyjednávání se nyní vložil i prezident země a bývalý ministr zahraničí „v dresu“ SPD Frank-Walter Steinmeier. Jak zmínila Merkelová na stranickém sjezdu v Meklenbursku-Předním Pomořansku, na příští čtvrtek je společně s šéfem SPD Schulzem pozvána k prezidentovi, aby hovořili o budoucím složení vlády. Německo tak s největší pravděpodobností čeká bouřlivé vyjednávání mezi CDU a SPD.

„Chtěl bych SPD přátelsky poradit, aby k vyjednávání přistupovala realisticky a nekladla si maximální požadavky. Nemáme zájem o vytvoření velké koalice za každou cenu,“ cituje magazín Die Zeit Seehofera. Volání po pokračování společně koalice se však ozývá také ze samotné SPD. Konkrétně se pro tuto variantu vyjádřila tento týden Elke Fernerová, která se v rámci strany věnuje rodinné politice.

Rozpory mezi oběma strany vládnou především v sociální oblasti, kde se nejvíce projevuje jejich příslušnost k levici a pravici. SPD například usiluje o zrušení soukromého zdravotního pojištění. „Tento krok považují za klíčový pro započetí koaličních jednání. Uvidíme, jestli je CDU na něco takového připravena,“ uvedl člen předsednictva SPD Karl Lauterbach. Ve stejném duchu potom hovořil také jeho stranický kolega Alexander Schweitzer. „To je pro nás minimální základ. Dále chceme více investic do vzdělání a bydlení,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…