Merkelová ví, že to přehnala. Stačí zajet do Teplic, spousta Arabů, ženy zahalené, rozčiloval se volič na akci SPD

12.05.2019 7:55

REPORTÁŽ „Jsme v EU patnáct let a očekávané změny nepřišly. Problém je, že nejsme samostatný stát. Podléháme diktátu Bruselu. Osmdesát procent nových zákonů jsou vlastně direkce z Bruselu. Díky tomu všemu se to hrne k nějakému diktátorshipu, který bychom neradi viděli,“ uvedl na akci SPD v České Lípě (pracovně nazvané akce šunka) John Vostenak, který za SPD kandiduje do evropských voleb jako desítka. Rozebírala se zde i dvojí kvalita potravin či migrace.

Merkelová ví, že to přehnala. Stačí zajet do Teplic, spousta Arabů, ženy zahalené, rozčiloval se volič na akci SPD
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: SPD Česká Lípa

Opékání šunky, soutěž o nejopečenější špekáček, hry pro děti jako například hod míčkem do tlamy. Zábavné sportovní sobotní dopoledne připravili v rámci předvolební kampaně do evropských voleb členové SPD v České Lípě na Masarykově náměstí. A téma potravin se hodně probíralo i v novinách Na vlastní oči, které se zde rozdávaly. Hned na úvodní straně byl text: EU odmítá právo ČR kontrolovat kvalitu masa. „Evropské komisi se nelíbí mimořádné kontroly, které ČR zavedla pro polské hovězí maso. Komise usiluje i o zrušení povinnosti nahlašovat dovozy masa 24 hodin předem,“ upozorňuje se v něm. 
 
Polští zemědělci mají dle tohoto textu naprosto jiné a výhodnější podmínky jak ze strany EU, tak díky polským zákonům, které je zvýhodňují oproti našim zemědělcům. „Dotace v Polsku nejsou předmětem daně z příjmu, a to ani u obchodních společností. Jejich majitelé mají celé dotace jako čistý zisk. V Polsku se z orné půdy neplatí daň z nemovitosti. Stavby na orné půdě – například kravíny nebo vepříny – nepodléhají vyjmutí z půdního fondu. Díky výjimce, kterou Polsku dala EU, mohou používat zastaralé metody chovu. Ty jsou mnohem levnější než ty moderní,“ vysvětlují, proč je prý polské maso levné.

EU nám zničila zemědělství

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Ve výčtu negativ, které nám přinesla EU, se v novinách na druhé stránce uvádí mimo jiné, že EU nám zničila zemědělství. „V roce 1990 bylo v ČR pět milionů prasat a teď jen 1,6 milionu. Z vepřového masa dovážíme přes padesát procent spotřeby. U skotu je pokles ze 3,5 milionu na 1,4 milionu. Potravinové soběstační jsme jen ze 65 procent,“ dozvíme se z nich.
 
A na straně tři u potravin zůstáváme. Je tu text – Dvojí kvalita potravin: Pro EU jsme jen občané druhé kategorie. V něm se píše o směrnici, která měla zakázat prodej potravin v různých evropských zemích pod stejnou značkou, avšak s výrazně odlišným složením. Bohužel však neprošla. „Benzin, čaj, uzeniny, konzervy, jogurt, sladkosti, ale i třeba prášky na praní vyrábějí západoevropské firmy ve dvojí kvalitě – tu lepší pro západní trh, a tu ošizenou pro Českou republiku a další východoevropské země,“ popisují realitu, o které se teď v Česku mluví napříč politickým spektrem. 
 
A rozebíralo se i u stánku SPD v České Lípě. „Dokonce tvrdí, že si Češi takové výrobky přejí, že je to národní specifikum,“ konstatuje hořce Martina Jedličková Leinerová, oblastní předsedkyně SPD v České Lípě. Přikyvoval jí místopředseda Libor Křenek a vzpomínal, jak si dal nedávno v Německu coca-colu. „Měla výrazně lepší chuť, takovou jsem měl naposledy někdy v sedmnácti,“ sdělil otáčeje kejtu, o kterou se v průběhu akce staral a nabízel ji návštěvníkům. Neřekl sice, v jaké je kvalitě, ale podle chuti se zdálo, že v té nejlepší.
 
Dal si ji i Českolipan, který prozradil, že k volbám chodí a volí SPD. Proč? Hlavně kvůli migraci. „Vždyť i Merkelová už ví, že to přehnala. A mně stačí, když zajedu do Teplic, tam je to hrůza. Spousta Arabů, ženy celé zahalené. Prý si tam kupujou pozemky a usazujou se tam,“ sděluje s tím, že i v České Lípě je mnoho cizinců.  Poté jde podepsat dvě petice, které se tu podepisují. Jedna je pro referendum o našem členství v EU a druhá o zmiňované kvalitě potravin.

Nejsme samostatný stát. Podléháme diktátu Bruselu

Mezi přítomnými byl i John Vostenak, který kandiduje do evropských voleb za SPD na desátém místě. „Jsme v EU patnáct let a očekávané změny nepřišly. Problém je, že nejsme samostatný stát. Podléháme diktátu Bruselu. Osmdesát procent nových zákonů jsou vlastně direkce z Bruselu. Díky tomu všemu se to hrne k nějakému diktátorshipu, který bychom neradi viděli,“ prohlásil muž, který koncem osmdesátých let emigroval do USA, žil v Los Angeles a kvůli byznysu si jako obchodník s nemovitostmi „poameričtil“ jméno.
 
„V médiích se straší, co se stane, když se rozpadne EU. Ale žádná katastrofa nenastane. Bude něco podobného jako předtím Evropské hospodářské společenství,“ domnívá se. Byl by pro vystoupení z EU a bližší spolupráci se státy Visegrádské čtyřky. „Potom přibrat další členy. Aby to fungovalo jinak, na jiných základech. Na spolupráci suverénních evropských států, ovšem bez diktátu z Bruselu,“ vysvětlil.
 
Nosným tématem hnutí SPD je migrace. I o ní se Vostenak zmínil. „Když nám tu budou cpát cizí kulturu, nemáme na čem stavět. Oni by nejradši zrušili Česko a udělali takovou šedou hmotu evropského občana, který je spotřebitel, pracuje, půjčuje si a na nic se neptá. Takový typ poslušného amerického občana. Žil jsem v Los Angeles, tak vím, jak to tam je. Spěje to tam přesně k tomuto. Nejbohatší mají nejvíc, střední vrstva se vymazává. To bohužel vidím i tady. Proto jsem se dal k SPD. Chci přispět ke změně,“ prozradil.
 
Mezitím počet lidí, a tím i množství opečených špekáčků a dětí trefujících se míčkem do tlamy, narostl. „Nemáme tu v České Lípě špatnou pozici, záleží ale, jestli se nám podaří lidi nalákat jít k evropským volbám,“ konstatovala Martina Jedličková Leinerová. Což bude úkol i pro ostatní strany, a zdá se, že nelehký. Některým politickým uskupením však může nízká volební účast, která je u evropských voleb téměř jistá, pomoci k lepšímu volebnímu výsledku, než je reálný stav preferencí ve společnosti. Jak na tom bude SPD, to se ukáže za čtrnáct dní.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…