Metropole fetu. Hřib tvrdí, že to je v pořádku? Ani omylem. Drsné drogové VIDEO z Prahy

18.09.2021 6:25

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) míní, že v metropoli nejsou s drogami „žádné problémy“. Ve skutečnosti však pod rouškou tmy v Praze není složité sehnat cokoliv od „obyčejné trávy“, přes xanax, extázi až po několik gramů krystalické sloučeniny vydávající se za kokain. „My dodáme všechno. Přijeli jste do města hříchů,“ uvítává turisty v naší metropoli jeden z mnoha drogových dealerů, a na záchodcích uprostřed historického centra po soumraku začíná ruch jako na burze. Jak a v čem se situace v pražském drogovém podsvětí změnila oproti stavu před několika lety, se rozhodli zmapovat investigativní novináři Patrik Fiala a Martin Klesnil z Projektu VIZE.

Metropole fetu. Hřib tvrdí, že to je v pořádku? Ani omylem. Drsné drogové VIDEO z Prahy
Foto: Repro YouTube Projekt VIZE
Popisek: Prodej drog v ulicích Prahy

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72191 lidí
Pražský primátor Zdeněk Hřib tvrdí, že je situace kolem drog v Praze „v pořádku“ a o „o žádných problémech neví“. Ukazuje se ovšem, že realita není až tolik růžová, jak si lidé na magistrátu myslí či chtějí myslet.

Oba novináři problematiku drog v ulicích hlavního města řešili již za úřadování předchozího vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou, ze záběrů je však patrné, že se situace výrazně nezměnila ani po letech od nástupu koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě. Už dávno přitom neplatí, že jde o přehlížení věci ze strany policie, jelikož se policisté, i dle záběrů novinářů, snaží, co mohou, a pro vyhledávání osob, jež prodávají omamné látky, v posledních letech policie zřídila i speciální tým Krystal.

O nepříliš vyřešeném problému v ulicích noční Prahy svědčí kupříkladu jejich video mapující takzvané „naháněče“, kteří mají za úkol oficiálně přimět turisty, aby šli do pražských klubů a kabaretů. Neoficiálně pak častokrát disponují drogami, jejichž prodej bývá právě jejich sekundárním úkolem.

Že při skrytém mapování situace může jít rychle do tuhého, ukazují Klesnil s Fialou na záběrech, kdy na ně jeden z naháněčů zaútočí, zatímco jeho kolega využil své tmavé pleti a začal je obviňovat z rasismu.

„Děláš černou práci. Jsi rasista!“ spustil naháněč na novináře a začal na ně řvát, aby mu sdělili, kdo je poslal.

„Tohle není o rasismu. Tohle není o černoších. Ne. Tohle je o kriminalitě,“ opáčí Fiala muži, který po spatření kamery začal omílat, že jde o rasisty, jelikož „natáčejí černé lidi“.

Co se dle investigativních novinářů změnilo, je, že naháněči změnili svá stanoviště a nyní je kromě Václavského, Jungmannova a Karlova náměstí můžete po západu slunce potkat i na turisticky vyhlášené Královské cestě vedoucí ke Karlovu mostu ob ulici od magistrátu či vedle Karlových lázní.

Podle novináře se i přes časté policejní akce počet naháněčů nikterak za poslední roky nezměnil, a ty, kteří z ulice zmizí, během chvíle nahradí noví. Oba žurnalisté jsou kvůli svému předchozímu pořadu „Černota“ navíc již dávno zprofanovaní a krátce poté, co se objevují na Václavském náměstí, již přítomní naháněči oba začínají fotit a informace o jejich pohybu přeposílat do skupiny sdružující černochy v Praze – „Black People in Prague“ – na sociální sítě. Podle Klesnila to jsou však nejen černoši, ale také Češi, Poláci, Albánci či Romové.

Ostražitost u drogových dealerů vzbuzuje i čeština. Při styku s českým zákazníkem jsou mnohem ostražitější a nervóznější.

Naopak jinak přistupují k turistům. Ti jsou navíc při předávce lehkých drog sami mnohem uvolněnější, jelikož si častokrát myslí, že je v Praze legální koupit marihuanu, což byl případ i natočených turistek z Indie, které reportérovi sdělily, že si „trávu“ kromě od dealera zakoupily předtím i v obchodě, přičemž netušily, že se o marihuanu nejedná. Není divu, že byly turistky zmatené – všude v centru Prahy jsou totiž na vývěsních štítech i ve výlohách obrázky marihuanu veřejně propagující.

Že je veřejná propagace marihuany v centru Prahy dovolená, pak zřejmě vedení Prahy příliš nepobuřuje. Není divu, vždyť i na „marihuanový pochod“ před dvěma lety dorazil kromě šéfa Pirátské strany Ivana Bartoše dokonce i pražský primátor Zdeněk Hřib, jenž akci navíc zaštiťoval. Akci, propagující onu „zelenou rostlinu“, si navíc nemálo pochvaloval i jako řečník na pódiu.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
V obchodech však zatím na turisty čeká pouze konopí s téměř nulovým obsahem THC. A nejen tam. I dealeři mnohokrát za marihuanu vydávají konopné čaje, či dokonce seno anebo usušené kousky trávníku – právě proto se mnozí z nich policie vůbec nebojí – za držení části posekaného anglického trávníku jim těžko něco hrozí.

Kromě toho dealeři také změnili taktiku a už pouze nepostávají, ale snaží se být v pohybu.

Ovšem nejen oni. Jelikož byly tváře novinářů již provařené, rozhodli se využít figurantů vydávajících se za studenty na výměnném pobytu. A vše bylo okamžitě jinak. „Můžu vám sehnat trávu a teď mám u sebe xanax,“ nabídl se hned první prodávající, který měl kromě marihuany u sebe i v poslední době velmi oblíbenou sloučeninu se sedativními účinky, patřící do skupiny benzodiazepinů, jež se prodává pouze na předpis lékaře.

Problém nebyl ani s něčím „ostřejším“. „Můžu vám sehnat kokain i MDMA (extáze, pozn. red.),“ nabídl se posléze muž původem z Egypta a pokračoval se slovy: „Nebojte se. Tohle je naše párty. My dodáme všechno. Přijeli jste do města hříchů.“

Následně pár ze skupinky dovedl po ujednání nabídky k předavačům. A „zboží“ se pak ve „městě hříchů“ bez problémů předává na jedněch z toalet nedalekého klubu.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…