Metrostav chce od Prahy o půl miliardy více. Rozšířil žalobu

27.02.2014 12:27

Stavební společnost Metrostav rozšířila žalobu proti Praze kvůli tunelu Blanka o více než 500 milionů korun. Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak činí 2,7 miliardy korun. Jde o faktury, které jsou po lhůtě splatnosti. Uvedl to mluvčí Metrostavu František Polák. Další stání u rozhodčího soudu bude 10. března.

Metrostav chce od Prahy o půl miliardy více. Rozšířil žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední kubík horniny na ražbě tunelu Blanka

Původní žalovaná částka ve výši přes 2,1 miliardy korun byla za práce, které Metrostav odvedl do října. „Navýšení se týká faktur po lhůtě splatnosti za práce provedené v listopadu a na začátku prosince," řekl Polák. Náměstek primátora Jiří Nouza na dnešním zasedání zastupitelstva uvedl, že dostavění Blanky bude stát další více než miliardu korun.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit.

Primátor neví, kdy bude tunel Blanka otevřen

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta. „Termín se jednoduše stanovit nedá, nemůžeme říci datum," řekl primátor na dnešním zasedání zastupitelstva.

Situaci navíc komplikuje fakt, že Praha zatím nemá vybaveny dispečinky, ze kterých se bude provoz tunelu Blanka řídit. Vybudování provizorních řídicích středisek potrvá několik měsíců a Praha ještě ani nevybrala firmu, která potřebné technologie dodá a zajistí zkoušky nutné ke spuštění provozu. Náměstek Nouza ČTK už ve středu řekl, že udělá vše pro to, aby se Blankou začalo jezdit v září. To opozice zpochybňuje. Bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS) dnes řekl, že odhady se kloní ke konci roku. „To je pro mě termín, který je velmi špatný a velmi Prahu zatěžující a padá na hlavu tohoto zastupitelstva," uvedl.

Podle informací z tohoto týdne podzimní zastavení stavby vyšetřuje protikorupční policie. Kauzu řeší od loňského léta i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten ale podle Prahy postupuje protichůdně, prošetřuje totiž rozhodnutí města o dodatcích ke smlouvě, které pokračování stavby naopak umožnilo. Praha se kvůli tomuto rozporu obrátila na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…