Mezi Havlem a Klausem existovala mocenská dohoda, prozradil novinář Kaiser

15.09.2014 17:55

Daniel Kaiser, komentátor serveru Echo24.cz a autor nového dílu životopisu Václava Havla, v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil o své knize i o někdejším prezidentovi. Prozradil mimo jiné existenci mocenské dohody mezi Havlem a Václavem Klausem, která byla uzavřena v době rozpadu československé federace.

Mezi Havlem a Klausem existovala mocenská dohoda, prozradil novinář Kaiser
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podobizna Václava Havla na pomníku sv. Václava

Václav Havel byl prý tím, který na počátku 90. let v Česku aktivně vytvářel dobrou náladu. „Člověk, i když je pamětník, tak ho překvapí, do jaké míry byla ta doba veselá a co všechno se mohlo dít,“ řekl Kaiser.

K velkým tématům knihy patří rozpadání federace. „Havel od podzimu 1990 a celý následující rok byl v procesu uvědomování si. Oproti některým českým politikům si to uvědomil relativně brzo. Poznal ten psychologický stav mezi Slováky a Čechy,“ tvrdí Kaiser.

Žantovský navrhoval Havlovi, aby zachránil federaci

„Půl roku před volbami 1992 to kulminovalo soustředěním všech hradních spolupracovníků a prezidenta na zámku v Lánech. Modelovali všechny situace, které by mohly nastat. Hlasovalo se o všech variantách. Jednou z nich bylo, že by Havel založil vlastní stranu a zachránil by federaci,“ prozradil autor životopisu.

Nápad zachránit takovým způsobem federaci prý pocházel od Michaela Žantovského. „Ale Václav Havel necítil takový tlak v zádech, abych do toho šel. Evidentně neměl tolik sebevědomí v takovém tom partajním smyslu, aby šel do voleb a aby mohl sestoupit z toho nadstranického Hradu,“ myslí si Kaiser.

Zachoval se dokument, ve kterém Havel navrhuje mocenskou dohodu Václavu Klausovi

Novinář pak promluvil o mocenské dohodě, kterou Havel uzavřel s Václavem Klausem. „V době, kdy se rozpadalo Československo, bylo jasné, že tím hlavním člověkem v politice bude Václav Klaus. Zachoval se dokument z pera Václava Havla, kde navrhuje jistou mocenskou dohodu Václavu Klausovi, podle které to pak dopadlo. Václav Havel si od nové politické garnitury vymínil, aby měl hlavní slovo v zahraniční politice České republiky. V zahraniční politice věděl, že má úspěchy. To, co za to Václavu Klausovi nabízel, bylo, že ho bude podporovat v hospodářské a vnitřní politice státu,“ vysvětlil Kaiser.

Informaci prý potvrdili nejbližší spolupracovníci Havla. Sám Václav Klaus to nevyvrátil, ale odmítl se bavit o podrobnostech.

Nejbližší Havlovi spolupracovníci? Vondra, Křižan, Žantovský

Havel podle Kaisera nejvíce důvěřoval Alexandru Vondrovi, alespoň v první fázi v letech 1990 až 1992. K dalším nejbližším spolupracovníkům patřili Jiří Křižan, Michael Žantovský a trochu i Karel Schwarzenberg.

„Potom se ta prezidentská kancelář svým charakterem stávala čím dál víc úředničtější. To začalo kolem roku 1993,“ uvedl Kaiser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…