Mezi Hradem a americkým velvyslancem Schapirem došlo k další roztržce

10.11.2016 16:58

Americký velvyslanec Andrew Schapiro se ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana, že se nezúčastnil oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Nyní jeho slova potvrdil německý diplomat. Informaci přinesl server Rozhlas.cz.

Mezi Hradem a americkým velvyslancem Schapirem došlo k další roztržce
Foto: Vít Hassan
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Německý velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven odpověděl na dotaz, zda seděl vedle Schapira ve Vladislavském sále při předávání ocenění. „Ano,“ uvedl na Twitteru. Schapira z neúčasti na předávání vyznamenání obvinil prezident Miloš Zeman při svém včerejším komentáři výsledků prezidentských voleb  v USA. S americkým velvyslancem má dlouhodobé spory, od té doby, kdy Schapiro doporučil Zemanovi, aby neodjížděl na oslavy 70. výročí konce války do Moskvy. Na přítomnost Schapira v sále ukázala již fotografie, kterou přinesl včera web Českého rozhlasu. Proti Zemanovým slovům se již také ohradila americká ambasáda. 

„Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ uvedl Schapiro v reakci na Zemanovo tvrzení. Pak dodal, že je možné, že si jej pan prezident nevšiml, nebo na něj zapomněl, nebo byl zmatený.  

  • Původní text ZDE

„Reakce současného velvyslance je zcela nepatřičná. Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný. A co je důležité, pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance. A já bych zařadil tuto reakci do těchto záležitostí. Jinými slovy řečeno, fotografie možná nějaká byla zveřejněna postskriptum, ale my jsme přítomnost pana velvyslance v žádném případě nezaznamenali,“ trval však ještě včera na svém prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…