Mezi útokem mačetou a žháři ve Vítkově není rozdíl, míní Šimůnková

23.08.2011 12:46

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové není rozdíl mezi žhářským útokem ve Vítkově a napadením v Novém Boru. Až na to, že romský útok vyšetřuje policie jako ublížení na zdraví. Řekla to v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Mezi útokem mačetou a žháři ve Vítkově není rozdíl, míní Šimůnková

Šimůnková vyzvala ke zklidnění situace. Její kolegové také navštívili předáky a starostu Nového Boru a nabídli řešení situace. Nabízí se třeba dotační řízení, působení Agentury pro sociální začleňování nebo terénní pracovníci.

Psali jsme:
Tady Romové sekali mačetou. Město má strach už i o děti
Vláda i starostové ženou Romy do ghett. Vybuchnou, zlobí se Pehe

Agentura pro sociální začleňování rozšířila působnost

„Pokud jde o excesy, které se dějí, nejnověji v teď Rumburk, ty nejsou předvídatelné a mým úkolem tak není je řešit, pouze monitorovat. Ale uvědomuji si, že sociální napětí v určitých oblastech je stále větší. Agentura pro sociální začleňování je na základě zkušeností ze svého působení velkou pomocí, nemá ale kapacitu být všude," řekla Vítková serveru iDnes.cz.

Agentura prý rozšířila působení do nových lokalit, v současnosti tedy funguje ve více než dvaceti městech. Na problémových místech je standardně tři roky, ale to nemusí být dostatečné. Proto na vládu putuje strategie boje proti sociálnímu vyloučení na roky 2011-2015.

Podle Vítkové měl útok v Novém Boru rasový podtext. Usuzuje tak na základě nahrané věty, kterou pronesl jeden z romských útočníků: „To jsme to těm bílejm nandali."

SLEDUJEME témata Romové a Romové v Novém Boru

Útok ve Vítkově i v Novém Boru jsou brutální činy, které si zaslouží tvrdé tresty

Vítková řekla, že v konečném důsledku nevidí rozdíl mezi žhářským útokem ve Vítkově a útokem mačetami na lidi sedící v restauraci.

„Obojí jsou neomluvitelné brutální činy, které si zaslouží nejtvrdší tresty. Jediný rozdíl je, že vítkovští žháři útoky předem chladnokrevně naplánovali a provedli, cílem byla rodina s malým dítětem, což asi předvídali. V Novém Boru dlouhodobé plánování útoku chybělo, šlo o okamžitou neadekvátní reakci," uvedla na serveru iDnes.cz.

Zmocněnkyně pro lidská práva odmítla tvrzení předsedy Česko-romské společnosti Štefana Goroly, že za incident mohla i servírka, která pustila mládež do herny v Novém Boru.

Agentura pro sociální začleňování se prý snaží předejít sestěhovávání Romů do jednoho místa. Tím vznikají problémy v oblasti zaměstnání nebo vzdělávání. Osvědčuje se přitom systém „prostupného bydlení", v němž se lidé postupně dostávají přes ubytovny, byty s podporou až do bytů se standardním nájmem.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…