Michal Hašek promlouvá: Angela Merkelová padne, pokud ...

26.02.2016 8:40

Jihomoravský hejtman Michal Hašek poskytl rozhovor páteční MF Dnes. Prozradil, co by považoval za úspěch v krajských volbách. Bude to prý záležet i na tom, kolik koblih nakoupí Babiš. Doplnil, že je nešťasten ze vztahu prezidenta Zemana a premiéra Sobotky. Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani uprchlická krize.

Michal Hašek promlouvá: Angela Merkelová padne, pokud ...
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

V letošním roce nás čekají krajské volby a podle Haška to budou volby v lecčems nové. ČSSD má šanci v některých regionech obhájit vítězství už potřetí v řadě, což se dosud žádné straně nepodařilo. Hašek není bez šance, ale konstatuje, že je vše na voličích. Pokud by už nebyl hejtmanem, harakiri prý kvůli tomu páchat nebude.

Sobotka není slabý

Nové budou krajské volby ještě v jedné věci. „Letošní volby budou mít nový rozměr, jak si otestuje regionální politiku Andrej Babiš a hnutí ANO, kolik peněz Agrofert vloží do kampaně, kolik tun koblih bude rozdáno,“ upozornil. Sám si cení faktu, že má podporu vedení strany, včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V ČSSD jsou teď prý všichni „Sobotkovci“. Strana už není rozdělená.

Haškovi je však smutno z rozkolu mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem. Byl by rád, kdyby si oba pánové své spory vyříkali, třeba někde v moravském sklípku, jak se to dělá v jeho regionu. Pokud se budou tito dva politici prát, může z toho těžit šéf ANO Andrej Babiš. To není jednoduchý koaliční partner a Hašek oceňuje na Bohuslavu Sobotkovi, jak dokáže řídit současnou koalici.

„Uspěl na několika sjezdech ČSSD, dokázal zvítězit nad vnitrostranickou opozicí, dneska má silný mandát, jako premiér vede vládu, ve které má velmi složitého partnera, hnutí ANO a Andreje Babiše. Ne každý by dokázal udržet nervy na uzdě, jako to dokáže on. Pro někoho ta slušnost může působit jako slabost, já si to nemyslím. Nemáme jednobarevnou vládu, každá koalice znamená jistou míru kompromisu. Bohuslav Sobotka je muž kompromisu,“ shrnul hejtman.

Konec Merkelové

Oceňuje však i prezidenta Zemana. Na schůzku do Lán s prezidentem, za níž byl kritizován, by klidně jel znovu, jen by komunikoval jinak. Hašek se prý poučil ze své chyby, vystavil sám sobě žlutou kartu a tyto krajské volby ukážou, zda mu voliči dají další šanci. Každý někdy dělá chyby. Chybu podle názoru hejtmana udělal např. tým prezidenta Zemana. Neměl nechat stanout Martina Konvičku z Bloku proti islámu po boku prezidenta.

„Považuji to za chybu aparátu prezidenta republiky. Neměli připustit, aby se člověk jako Konvička dostal do blízkosti Miloše Zemana. Ale obsah prezidentova projevu nebyl nenávistný. A dnes se ukazuje, že to, co říkal před půl rokem, říkají teď politické elity kolem České republiky. Angela Merkelová už má problém ve vlastní straně. Odhaduji, že pokud CDU v Německu prohraje zemské volby, bude to znamenat její konec v pozici německé kancléřky. Merkelová dostala do problémů nejen Německo, ale i celou Evropskou unii a bude trvat řadu let, než se to podaří zvládnout.“ varoval jihomoravský politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…