Migrace: Nejsou to Syřané! Nářky nejsou namístě, říká známá reportérka. Jde o zákeřný plán

05.03.2020 9:25

K situaci na řecko-tureckých hranicích se vyjádřila na svém facebookovém profilu renomovaná reportérka Markéta Kutilová. Podle ní jde jen o politickou hru prezidenta Erdogana, který chce donutit Evropskou unii, aby podpořila jeho vojenské tažení v Sýrii.

Migrace: Nejsou to Syřané! Nářky nejsou namístě, říká známá reportérka. Jde o zákeřný plán
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Publicistka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová.

Kutilová ve svém komentáři uvádí, že pokud je ještě někdo v Evropě při smyslech, nesmí mu na tuto hru na city skočit. „Myslím, že nářky nad chudáky uprchlíky teď opravdu nejsou namístě. Na hranicích se netísní davy těch, kteří teď opravdu prchají před válkou – NE, nejsou tam ani Syřané prchající před boji v Idlíbu (ty Turecko přes hranice nepouští), ani lidi, které z domovů Turecko vyhnalo během invaze do Sýrie v říjnu 2019 (ti jsou na jiných místech v Sýrii),“ poznamenala Kutilová. 

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

„Je mi líto lidí, které Turecko nahnalo na hranice pod slibem cesty do Evropy, ale tohle není řešení. Turecko teď sklízí, co v Sýrii samo zaselo. Od počátku války v roce 2011 se Turecko snaží všemi možnostmi svrhnout režim Asada. Jenže to nezačalo revolucí proti Asadovu režimu. Turecko se o ovládnutí Sýrie snaží od roku 2009, kdy se snažilo donutit Asada, aby zrušil zákaz politických stran založených na náboženství – Erdoganovi šlo zejména o to, aby mohlo být v Sýrii aktivní Muslimské bratrstvo (tlak z Kataru). Od počátku revoluce v Sýrii Turecko poskytovalo výcvik, peníze atp. skupinám bojujícím proti Asadovi, včetně džihádistických skupin a radikálních islamistů. A nechalo hranice otevřené pro džihádisty z celého světa, kteří do Sýrie přijížděli,“ podotkla Kutilová.

„Turecko také nechalo hranici otevřenou pro bojovníky ISIS, kterým tudy proudila i munice. A Turecko od ISIS vykupovalo ropu. Do boje proti ISIS se nikdy nezapojilo. Mimo to, Turecko okupuje 15 000 kilometrů čtverečních na severu Sýrie, odkud násilně vyhnalo statisíce lidí. A tomuto režimu má Evropa pomáhat ? Režimu, který podporuje v Sýrii radikální džihádisty? Režimu, který je odpovědný za spoustu válečných zločinů v Sýrii? Režim Asada je odpovědný za smrt desetitisíců lidí. Kdyby nebylo intervence Turecka do syrské války, mohla být válka dávno, dávno u konce... Ať už s Asadem, nebo bez něj, ale tohle, co je poslední roky, si nikdo ze Syřanů nepřál. A Turecko na tom nese svůj obří podíl viny,“ uzavřela.

Prezident Turecka Erdogan v minulých dnech de facto vypověděl dohodu s EU z března 2016 a uvedl, že pouští do Evropy migranty. Řecká policie a armáda od pátku následně zabránily nejméně 24 tisícům pokusů o ilegální překročení hranice z Turecka, zatkly více než stovku běženců. 

Celý příspěvek Markéty Kutilové:

To, co se teď děje na řecko-tureckých hranicích, je jen Erdoganova politická hra. Chce donutit EU, aby podpořila jeho vojenské tažení v Sýrii. Pokud je ještě někdo v Evropě při smyslech, tak mu na tuhle hru na city nesmí skočit. Myslím, že nářky nad chudáky uprchlíky teď opravdu nejsou namístě. Na hranicích se netísní davy těch, kteří teď opravdu prchají před válkou - NE, nejsou tam ani Syřané prchající před boji v Idlíbu /ty Turecko přes hranice nepouští/, ani lidi, které z domovů Turecko vyhnalo během invaze do Sýrie v říjnu 2019 /ti jsou na jiných místech v Sýrii/. Je mi líto lidí, které Turecko nahnalo na hranice pod slibem cesty do Evropy, ale tohle není řešení. Turecko teď sklízí, co v Sýrii samo zaselo. Od počátku války v roce 2011 se Turecko snaží všemi možnostmi svrhnout režim Asada. Jenže to nezačalo revolucí proti Asadovu režimu. Turecko se o ovládnutí Sýrie snaží v od roku 2009, kdy se snažilo donutit Asada, aby zrušil zákaz politických stran založených na náboženství - Erdoganovi šlo zejména o to, aby mohlo být v Sýrii aktivní Muslimské bratrstvo /tlak z Kataru/. Od počátku revoluce v Sýrii Turecko poskytovalo výcvik, peníze atp skupinám bojujícím proti Asadovi, včetně džihádistických skupin a radikálních islamistů. A nechalo hranice otevřené pro džihádisty z celého světa, kteří do Sýrie přijížděli. Turecko také nechalo hranici otevřenou pro bojovníky ISIS, kterým tudy proudila i munice. A Turecko ód ISIS vykupovalo ropu. Do boje proti ISIS se nikdy nezapojilo. Mimo to, Turecko okupuje 15 000km 2 na severu Sýrie, odkud násilně vyhnalo statisíce lidí. A tomuto režimu má Evorpa pomáhat ? Režimu, který podporuje v Sýrii radikální džihádisty? Režimu, který je odpovědný za spoustu válečných zločinů v Sýrii? Režim Asada je odpovědný za smrt desetitisíců lidí. Kdyby nebylo intervence Turecka do syrské války, mohla být válka dávno, dávno u konce......ať už s Asadem nebo bez něj, ale tohle, co je poslední roky, si nikdo ze Syřanů nepřál. A Turecko na tom nese svuj obri podil viny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…