Migrační krize odezněla, ale na jak dlouho. Ona přijde. Promrháváme čas, pustil se v ČT Chovanec do Bruselu

22.01.2017 13:58

Hosty první části Otázek Václava Moravce České televize byli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Tématem byli především uprchlíci a terorismus.

Migrační krize odezněla, ale na jak dlouho. Ona přijde. Promrháváme čas, pustil se v ČT Chovanec do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

První otázkou byla společná azylová agentura, kterou mimo jiné Chovanec označil za určité těšínské jablíčko. „Pokud taková agentura přinese řešení problémů, dejme jí šanci,“ uvedl k tomu Polčák. „Češi jsou proti kvótám. Nikdy je nepřijmeme a nikdy je nebudeme podporovat,“ dodal Chovanec k opakovanému návrhu maltského předsednictví. „Je to naprostá utopie,“ poznamenal. „6,4 % lidí bylo realokováno v rámci povinně nepovinných kvót. Ty země, které se k tomu zavazovaly, to neplní,“ řekl Chovanec s tím, že Česko v žádném případě nebude přijímat žádného běžence, kterého neprověří. „Kdo není prověřen, nemůže být realokován do české kotliny,“ souhlasil Polčák. 

To, že se vrací otázka kvót s maltským předsednictvím, pak mrzí i jeho. 

Oba muži se pak shodli také na návratové politice i repatriačních dohodách. „Dalším z nástrojů je sledování osob. Člověk, který zde žádá o azyl, by měl strpět větší míru dohledu,“ souhlasil rovněž Polčák s Chovancem. „Tyto reálné nástroje potřebujeme,“ domnívá se. 

„Víte, co je konkrétní opatření? Český policista v Makedonii,“ vyjmenoval příklady i dalších zemí Chovanec. Ochranu hranice považuje za prioritní. „Vy si přece také nepustíte domů člověka, o kterém nic nevíte. A Evropa musí fungovat stejně,“ podotkl Chovanec.

„Migrační krize, která přišla, odezněla, ale záleží na tom, na jak dlouho. A ona přijde. A nyní mám pocit, že promrháváme ten čas,“ kritizoval mimo jiné pak Brusel Chovanec. Společně s Polčákem se pak shodl na tom, že Evropský soudní dvůr rozhoduje velmi dlouho o žalobě, kterou na povinné kvóty podalo například Slovensko. 

Řeč byla také o Turecku. „Jestliže je pranýřováno Polsko, a v mnoha ohledech důvodně, tak to, co se děje v Turecku, to se nedá srovnat. Evropská komise by tak měla vážit to, zda nevyslat signál, že je toto nepřípustné z hlediska uvolnění vízové povinnosti,“ uvedl Polčák.

Cílovou zemí pro migrační toky jsme pak především pro Ukrajinu, nikoliv pro Sýrii, poznamenal také Chovanec. 

Snad si Británie uvědomí, že Češi jsou v zemi ku prospěchu ekonomiky, věří ministr

Chovanec i Polčák se vyjádřili rovněž k Brexitu a k projevu britské premiérky Therese Mayové v otázce tzv. tvrdého Brexitu.

„Doufám, že z těchto slov vyplývá to, že si Velká Británie uvědomí, že Češi jsou v zemi ku prospěchu ekonomiky. Je to v zájmu České republiky, ale i Velké Británie. Nesmíme čekat na to, co udělá Evropa,“ sdělil Chovanec se slovy, že Česko musí hájit zájmy českých občanů. Doufá, že vízová povinnost však nehrozí. 

„Tento způsob Brexitu vyvolává otázky, zda se naši lidé nebudou muset odstěhovat z Velké Británie či jaký bude obchod,“ poznamenal Polčák. „Rozhodnutí, které učinili občané Velké Británie, bude mít dalekosáhlé důsledky,“ řekl Polčák. „Americký prezident dává políček ostatním státům Evropské unie a de facto tlačí k tomu, aby Unie ustupovala ze svých požadavků,“ podotkl také ke spolupráci Spojených států a Spojeného království Polčák. „Vztahy USA a Velké Británie byly vždy nadstandardní,“ podotkl k tomu Chovanec.

Ministr vnitra následně uvedl, že nehodlá ustoupit ze svého ústavního návrhu, aby lidé mohli držet zbraň a případně zasáhnout proti teroristům. „Návrh je vypracován, na vládu ho určitě do měsíce dám. Nechci tady zavádět Divoký západ. Chci jen povýšit právo lidí, kteří drží zbraň, a jasně deklarovat, že tito lidé, kteří splňují podmínky, se mohou podílet na ochraně naší země. Povýšení na ústavní právo je i určitou reakcí na evropskou směrnici,“ sdělil Chovanec s tím, že Česko udělá vše pro to, aby tato směrnice nebyla implementována do českého práva. „Chystáme žalobu. Nevím o tom, že by se jeden jediný teroristický čin v Evropě spáchal legálně drženou zbraní,“ podotkl.

Pro Polčáka je však Chovancův ústavní návrh absurdní a rozhodně by pro něj nezvedl ruku. „Nerozumím tomu, proč bychom měli právo na držení zbraně dát do ústavy. Byli bychom unikátní mezi zeměmi Evropské unie. Současná legislativa funguje,“ myslí si europoslanec, který však nepodpoří ani evropskou směrnici. „Je špatná,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…