Migrační průšvih: Já o tom něco vím! hlásí profesor Keller. A Tereza Spencerová má čerstvé informace

03.03.2020 12:05

Poté, co v roce 2015 putovaly Evropou statisíce běženců s cílem dostat se do Německa, rozhodla se EU situaci řešit dohodou s Tureckem. Prezident Erdogan si potřásl rukou s Angelou Merkelovou a slíbil, že za štědrou finanční pomoc bude imigranty z Asie zadržovat v Turecku. Nyní tato dohoda, zdá se, končí.

Migrační průšvih: Já o tom něco vím! hlásí profesor Keller. A Tereza Spencerová má čerstvé informace
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ještě nedávno byla setkání prezidenta Erdogana s kancléřkou Angelou Merkelovou vřelá. Dnes turecký prezident obviňuje kancléřku z používání nacistických praktik.

Nyní se turecký prezident Erdogan v rozhovoru pro list Daily Sabah vyjádřil, že migrační vlnu do Evropy nemíní nadále zadržovat. „Již nebudeme zavírat uprchlíkům jejich bránu do Evropy,“ řekl kategoricky.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

Na námitku, že se k tomu v roce 2016 zavázal dohodou s Evropskou unií, která mu za to platí miliardy, zavrtěl hlavou, že ona smlouva je již „vyčerpaná“. Proto také již nebude přijímat od EU další peníze, určené na zadržování migrantů a provoz táborů.

Angela Merkelová, která s Erdoganem před čtyřmi lety dohodu uzavírala, teď vyhlásila, že chápe, že Erdogan má aktuálně problémy v Idlíbu (syrské území u tureckých hranic, odkud vládní jednotky prezidenta Asada vytlačují turecká vojska), řešit to vypouštěním migrantů do Evropy je ale podle ní nepřijatelné.

Český sociolog a bývalý europoslanec za ČSSD Jan Keller, který jednání s Erdoganem sledoval přímo v Bruselu, připomíná v komentáři pro Právo slova kancléřky Merkelové při přijímání této dohody, že „migrační krizi nevyřeší plot na Balkáně, ale jen dohoda s Tureckem“.

Nyní, když dohoda celkem zjevně padá, podle něj EU může ukázat, jak naložila s třemi a půl roky odkladu, který díky dohodě dostala. Keller sám nemá pocit, že by se v ujasnění, co s imigranty chceme dělat, jakkoliv pokročilo.

Připomíná takové kuriozity, jako že se prohlašovalo, že povinné kvóty jsou minulostí, aby byl představen „princip vyřizování žádostí o azyl“, který nápadně připomínal povinné kvóty. Nebo jak se hovořilo o posilování vnější hranice, zatímco se v Bruselu psala směrnice, která by z nelegálního přechodu této hranice udělala přechod legální. Dnes tedy podle něj nastává čas, aby někdo začal na palčivé otázky odpovídat.

Erdogan jede do Moskvy

Prezident Erdogan se mezitím chystá do Moskvy, kde má ve čtvrtek s Vladimirem Putinem jednat o dalším vývoji v Sýrii. Zejména v provincii Idlíb dochází již několik dní k ostrým střetům mezi syrskou armádou (podporovanou na základě žádosti prezidenta Asada ruskými jednotkami) a tureckými vojsky, která na severu Sýrie operují od podzimu, kdy překročila hranice v rámci operace nazvané „pramen míru“.

Ačkoliv z obou stran kvůli ostrým střetům zaznívají silácká slova, zdá se prý, že vyjadřuje ochotu „akceptovat novou realitu“ v oblasti a dohodnout se na zastavení palby. Vzhledem k tomu, jak rychle se situace na severu Sýrie mění, je ale prý možné, že bude mít při jednání s Putinem „prázdné ruce“.

Podpořit Erdogana (spojence z NATO) ještě před jednáním s Putinem jede do Istanbulu jeden britský ministr (zahraničí) a rovněž americká diplomatická delegace. Pomoci mu v Sýrii proti ruským jednotkám vojensky ale Američané jednoznačně odmítají.

Jak poznamenává komentátorka Tereza Spencerová, čím pokorněji se Erdogan chová směrem k Sýrii, tím více si chladí žáhu na Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …