Migranti přivezli dárek - koronavirus. Malta zuří. Italové povolávají armádu

29.07.2020 12:56

Na Maltu dorazila skupina libyjských migrantů, z nichž dvě třetiny byly nakaženy koronavirem. Z Libye skupina téměř sta utečenců vyrazila na malé loďce, která byla zachráněna krátce po tom, co vyslali nouzový signál. Malta však není jedinou zemí, která zažívá rostoucí nápor migrantů. V Itálii, konkrétně na Sicílii, rostou čísla migrantů z Tuniska. Tam musela být nasazena armáda po tom, co téměř tři sta běženců uteklo z dvou detenčních táborů. Koronavirus však u nich prokázán nebyl.

Migranti přivezli dárek - koronavirus. Malta zuří. Italové povolávají armádu
Foto: Repro YouTube monika pilloni
Popisek: Netradiční vylodění migrantů

Server euronews.com informoval o tom, že Itálie nasadila armádu pro kontrolu azylových táborů. Italský ministr vnitra se rozhodl nasadit armádu na Sicílii po tom, co přibližně sto migrantů porušilo karanténu a v pondělí uteklo z detenčního tábora. Ministr Luciana Lamorgese však oznámil, že většina migrantů již byla vypátrána a všichni měli negativní testy na koronavirus.

Celý článek Euronews ZDE:

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

Migranti byli drženi v detenčním táboře na západě Sicílie kvůli dvoutýdenní karanténě. V zařízení určeném pro maximálně sto lidí bylo přes pět set osob. Tento incident však není prvním. V neděli uteklo z jiného detenčního tábora na Sicílii 184 migrantů, ačkoliv nikdo z nich dle testů koronavirus neměl.

Luigu Di Maio, italský ministr zahraničí, oznámil, že 125 z nich již bylo nalezeno, ale dodal, že incidenty jako tyto mohou poškodit italské úsilí o kontrolu koronaviru. „Virus nezmizel. I italští občané se musí stejně jako já i nadále řídit pravidly, která jsme si stanovili, a to samé platí pro turisty a pro ty, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu,“ pověděl.

Itálie se dle serveru potýká s nárůstem migrantů zejména z Tunisu. Dle ministra zahraničí tento rok dorazilo do Itálie přes 12 000 migrantů, z nichž právě třetina pocházela z Tunisu. Italský ministr vnitra měl o situaci jednat s prezidentem Tuniska Kais Saiedem. Dle italských médií měl Saied slíbit zintenzivnění kontrol na mořských hranicích v boji s obchodem s migranty.

Kde však byla potvrzena nákaza koronavirem u migrantů, tak to byla Malta. Dle BBC zde bylo z 94 migrantů 65 otestováno pozitivně na koronavirus. To znamená, že dvě třetiny migrantů zachráněných ve Středozemním moři jsou nakažené koronavirem. „Migranti připlouvající lodí jdou okamžitě do karantény po dobu 14 dní a jsou testováni. Pozitivní migranti budou i nadále izolováni a zbytek zůstane v karanténě,“ řekl tamní ministr zdravotnictví.

Celý článek BBC ZDE:

Skupina migrantů pochází z Libye, odkud vyjela na malé lodi. Prý byli objeveni až po vyslání nouzového signálu. „Tato skupina dorazila na Maltu společně a před testováním byla v kontaktu s několika málo dalšími lidmi,“ dodal ministr. Na Maltě doposud zemřelo 9 lidí na koronavirus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…