Migranti se tlačí z Běloruska do Polska. Tusk volá po zapojení NATO

08.11.2021 20:35

Podle předáka polské opozice Donalda Tuska by měla polská vláda zvážit aktivaci čtvrtého článku smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl to v reakci na pokus stovek migrantů překročit hranici z Běloruska do Polska, uvádějí Novinky.

Migranti se tlačí z Běloruska do Polska. Tusk volá po zapojení NATO
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Varšava v pondělí oznámila, že její pohraniční stráž zabránila stovkám migrantů dostat se z Běloruska na polské území. Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn dříve řekl, že začal největší pokus o hromadný násilný vstup na území Polska, a situaci označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou proti Polsku“.

Původní zdroj ZDE.

Podle Tuska jsou opoziční síly velmi znepokojené vývojem na východní hranici Polska s Běloruskem. Podle něj by vláda měla situaci projednat s opozicí. „Možná tím nejdůležitějším je zvážit aktivaci článku 4 smlouvy o NATO, pokud jsou naše hranice pod přímým fyzickým tlakem při zapojení Běloruska, a tím myslím běloruských státních sil,“ uvedl Tusk.

Současnou vládu vedenou konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) kritizoval za to, že „nikdo neví, co chce dělat“. To by podle Tuska mohlo vést ke zhoršení vztahů se členy východního křídla NATO.

Čtvrtý článek smlouvy i NATO počítá s konzultacemi mezi členskými státy, pokud některá ze členských zemích cítí, že je ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost. K větší podpoře Varšavy v pondělí vyzvaly Evropskou unii pobaltské státy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…