Milan Uhde podporuje Milion chvilek? Zdeněk Zbořil připomíná privatizace jeho manželky

15.06.2019 17:22

V tomto týdnu vyšly opět stovky lidí demonstrovat na různých místech České republiky proti premiéru Andreji Babišovi (ANO), ministryni spravedlnosti Marii Benešové i prezidentu Miloši Zemanovi, které vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. Další demonstrace, údajně největší a nejdražší ze série protestů, na něž lidi svolává spolek Milion chvilek, je chystána na následující neděli na Letnou v Praze. Politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz. řekl k dění svůj názor: Ti, kteří dnes stojí v první řadě těchto demonstrací, nejsou ti, kteří z té politické změny režimu budou mít hlavní prospěch.

Milan Uhde podporuje Milion chvilek? Zdeněk Zbořil připomíná privatizace jeho manželky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Jak tvrdí předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, cílem demonstrací je nezávislá justice a vyšetřování, ale kritizován je z některých stran, že zapomíná, že už jsme v demokratickém státě, ne v situaci jako před rokem 1989. Podle Zbořila to trochu vypadá, že cílem těchto demonstrací je spíše převrat, svržení vlády atd. V kontextu s tím zmínil, že ho zaujal v Lidových novinách sloupek bývalého předsedy České národní rady Milana Uhdeho, kde píše, že už nemůže chodit, ale  srdcem  a postojem prý stojí za těmi mladými lidmi, kteří tyto demonstrace organizují, a že doufá v zásadní změnu poměrů. 

Připomněl však jako příklad, že Milan Uhde je jeden z lidí, kteří se podíleli kdysi na velmi podivné privatizaci podniku Knižní velkoobchod. „Jakým způsobem byla tato privatizace uskutečněna a jak se převáděl a tuneloval majetek Knižního velkoobchodu, nikoli do rukou Milana Uhdeho, ale jeho paní, tak to by možná stálo za přezkoumání, než bude případ promlčen,“ myslí si.

„Takových postižených, co stojí v pozadí za těmi demonstracemi, je mnohem více. Desítky podivných privatizátorů se mohou cítit ohroženy právě tím usnesením Poslanecké sněmovny,“ zdůraznil Zbořil.

Jestliže v letech 2000, 2001 při televizní krizi se mluvilo o „manuálu roku 89“, tak tentokrát je to podle politologa naprosto zjevné. „Tentokrát se připravuje tzv. očekávaná změna  politického režimu, o které mluví Milan Uhde, ta se očekává 17. listopadu na podzim a proto zřejmě se neobjevují hlavní protagonisté, ale jenom ti, kteří by měli hrát roli těch rozčilených studentů z listopadu 89,“ míní Zbořil.

A dodává, že je však starodávnou pravdou, že dějiny se opakují – někdy jako tragédie a někdy jako fraška. „Těch lží nebo zřejmých nepravd, vědomých nepravd, které okolo těch demonstrací slyšíme, těch je nepočítaně,“ všímá si.

„Už jenom chybí na demonstraci brutálně ubitý student Martin Šmíd, což byla smyšlenka roku 89, anebo zavražděný novinář Kuciak na Slovensku, což bylo přímo podnětem ke svržení vlády, ale to se povedlo jen polovičatě,“ vzpomněl.

„Pozor na to. Ti, kteří dnes stojí v první řadě těch demonstrací, nejsou ti, kteří z té politické změny režimu budou mít hlavní prospěch,“  je přesvědčen Zdeněk Zbořil.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…