Milí Němci, my vám s uprchlíky pomůžeme. Jak? Postavíme u vás 200 mešit. Ne, to není vtip, to opravdu zaznělo z Arábie

11.09.2015 13:46

Saúdská Arábie, která až doposud údajně odmítala angažovat se v řešení uprchlické krize, se konečně odhodlala ke vstřícnému kroku vůči Evropě. Nabídla Německu, že za každých sto uprchlíků, kteří do země přijdou, postaví jednu mešitu. Což znamená, že by v Německu postavili na 200 mešit. Informuje The Independent.

Milí Němci, my vám s uprchlíky pomůžeme. Jak? Postavíme u vás 200 mešit. Ne, to není vtip, to opravdu zaznělo z Arábie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osamělá mešita v Bobigny

Saúdská Arábie čelila kritice za to, že se odmítá podílet na řešení migrační krize a zavírá před uprchlíky dveře. Což však není úplná pravda. V současnosti učinila první velký vstřícný krok vůči Evropě. Nabídla totiž Německu, že postaví 200 mešit, jednu za každých 100 uprchlíků, které Německo přijme.

„Nebylo by fér tvrdit, že státy Perského zálivu neudělaly nic pro zhruba čtyři miliony Syřanů, kteří opustili svou zemi.“ Podle posledních zpráv arabského deníku al Hayat, nabídla Saúdská Arábie domov půlmilionu Syřanů. Ne však jako uprchlíkům, ale jako pracujícím.

Pomoc také proudí od místních bohatých, bez jejichž značných příspěvků by mnohé uprchlické tábory pravděpodobně nefungovaly. BBC odhaduje, že celková finanční pomoc od jednotlivců se pohybuje kolem 900 milionů dolarů.

Státy Perského zálivu však mají strach, že společně s uprchlíky by přijali i Syřany, kteří jsou loajální režimu Bašara al-Asada. Problém mají také s možnými demografickými změnami, ke kterým již dochází. Například ve Spojených Arabských Emirátech je v současnosti převaha pěti cizinců na jednoho místního občana.

Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím osobně přivítala dvě syrské uprchlické rodiny v azylovém domě v Berlíně. „K jejich integraci dojde zejména skrze děti, které se velmi rychle ve školkách naučí německy. Doufám a věřím, že valná většina z nich se bude chtít rychle naučit náš jazyk,“ řekla reportérům.

K nabídce Saúdské Arábie se však Merkelová zatím nevyjádřila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…