Miliardář Janeček uvažuje o prezidentské kandidatuře. Chce provést evoluční skok

07.11.2021 11:45

Druhý a poslední prezidentský mandát prezidentu Zemanovi skončí v březnu 2023. Už nyní vyplouvají na povrch jména osobností, které vážně zvažují svou účast v boji o Hrad. Jednou z nich je také matematik, podnikatel a filantrop Karel Janeček, spoluzakladatel finanční skupiny RSJ. O své možné kandidatuře promluvil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Miliardář Janeček uvažuje o prezidentské kandidatuře. Chce provést evoluční skok
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Matematik, podnikatel a filantrop Karel Janeček

„Hodně lidí mi dává najevo, že by moje kandidatura byla dobrým krokem. Vnímám, že mám velkou podporu. Nicméně v současné době stále platí, že vaše otázka je předčasná,“ říká.

Jedním z důvodů, proč se chce Janeček ucházet o prezidentský úřad, jsou lži a manipulace v české společnosti. „Je smutná skutečnost, že se lež a manipulace staly v poslední době na naší politické scéně standardem. Dostali jsme se do hlubokého morálního bahna. K tomu si připočtěme, že hlava našeho státu je již dávno za svým zenitem,“ dodává Janeček, jehož přáním je, dle jeho slov, prosperita u nás i ve světě a život v pravdě a svobodě.

Původní text ZDE

Na dno jsme se podle něj dostali v mnoha aspektech. „Třeba z hlediska morálky a hodnot. No a do toho všeho ještě přišla pandemie, na niž většina států reagovala podle mě neopodstatněnými restrikcemi a lockdowny. Totální chaotičnost této vlády a nezvládnutí situace měly za důsledek fatální ztrátu důvěry občanů a jeden z celosvětově nejhorších výsledků zvládnutí této krize,“ míní Janeček.

Následně popsal, jakým by chtěl být případně prezidentem, pokud by se rozhodl kandidovat: „Určitě prezident, který lidi sjednocuje a dává jim vizi pozitivních změn. Naději, že všichni lidé mohou žít kvalitní a naplňující životy, protože máme jako společnost i jako jednotlivci možnosti, které vůbec nevyužíváme.“

V prezidentské funkci lze podle něj pomoci změnám v naší společnosti, které snad přinese i nová vláda a nová politická garnitura. „A pevně věřím, že to nebudou jen změny, ale doslova evoluční skok,“ prohlásil Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…