Miliardář Tykač bude mít opět problémy kvůli kauze vytunelovaných fondů

11.06.2012 9:15

Státní zástupce Marek Solar nejspíš už tento týden podá návrh na obnovu trestního řízení kvůli vykradení CS Fondů. Návrh byl vypracován už v pátek s tím, že z vytunelování fondů je obviněn Pavel Tykač. Zjistily to Lidové noviny.

Miliardář Tykač bude mít opět problémy kvůli kauze vytunelovaných fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová v podání skutečně figuruje osoba s iniciálami P. T., podrobnosti ale LN nesdělila.

„V pátek nebyl návrh podán z technických důvodů, procházel schvalovacím procesem. Navíc státní zástupce byl celý den u výslechu na policii. K podání dojde pravděpodobně tento týden, ovšem zprávu vydáme až v den, kdy bude podání k soudu skutečně zasláno, to je jediná jistota,“ řekla Válová LN.

Tykač byl obviněn už v roce 2006 jako iniciátor tunelu za 1,23 miliardy korun z CS Fondů. O dva roky později ale státní zástupce František Fíla jeho stíhání zastavil.

Začali vypovídat spolupachatelé, kterým už promlčela trestná činnost

Nové podání umožnily svědecké výpovědi, které se objevily na začátku letošního roku. Bývalý šéf firmy Iceberg František Chobot, nyní s příjmením Bušek, Klaus Peter Schimmelpfennig a Carl Joachim Gerlach prohlásili, že se podíleli na vykradení CS Fondů spolu s Pavlem Tykačem.

K podání výpovědi se odhodlali poté, co byla jejich trestná činnost promlčena. U Pavla Tykače ale zatím k promlčení nedošlo. Jeho mediální zástupce Jan Chudomel pro LN uvedl, že se Tykač cítí být nevinným.

Podle Chudomela nemůže státní zástupce posuzovat pravdivost nebo věrohodnost nových skutečností. Prý pocházejí od „podvodníků Chobota a spol.“. Výpovědi svědků označil Chudomel za vylhané kromě toho, že se sami jasně přiznali k vytunelování peněz z CS Fondů.

„Jinak jde o vydírací akci Chobota a skupiny mezinárodních podvodníků. Pavel Tykač se k otázce své viny vyjádřil již několikrát a zcela jednoznačně: ničeho nezákonného se nedopustil,“ uzavařel Chudomel.

Investice ve výši 1,23 miliardy korun skončily kdesi v zahraničí

Tykač spoluzakládal investiční skupinu Motoinvest. Tato společnost získala zmiňované CS Fondy, ale také Plzeňskou banku a Agrobanku. V CS Fondech mělo peníze z kuponové privatizace uloženo na sto tisíc drobných akcionářů. Motoinvest pak uložil 1,5 miliardy korun do Plzeňské banky.

V únoru 1997 Motoinvest CS Fondy prodal ruské firmě KosMos, která 3. března převedla 1,23 miliardy korun z CS Fondů makléřské firmě Umana. O den později se peníze objevily na kontě firmy Swirglen u pražské pobočky GiroCredit. Majitelem firmy Swirglen byl Klaus Peter Schimmelpfennig.

Swirglen chtěla v roce 1997 převést peníze do zahraničí. Banka GiroCredit na to upozornila ministerstvo financí s podezřením na praní špinavých peněz. Ministerstvo ale transakci povolilo a peníze zmizely v USA, Lichtenštejnsku, Lucembursku a v Gibraltaru.

Lidové noviny popisují, že z 1,23 miliardy korun, v přepočtu 71 milionů marek, dostali část právníci (32 milionů marek). Polovinu ze zbývajících 39 milionů marek měl dostat Tykač a polovinu Chobot a jeho obchodní partner Gerlach.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…