Miliardář by nalil miliony do ČSSD. A rýpl do Paroubka. Už dostal odpověď

06.03.2023 14:53 | Ze sítí

Podnikatel a miliardář Jan Barta, který v těchto volbách sponzoroval Petra Pavla, jako svůj další projekt chystá znovuoživení sociální demokracie. Ale bez „toxických přívěsků navázaných na Miloše Zemana“. Už hovořil se Zelenými a Michalem Šmardou. Pár slov ztratil také o iniciativě Jiřího Paroubka. Je podle něho dobře, že uzme jedno až tři procenta a pak se rozdrobí. Na to už reagoval bývalý hejtman Michal Hašek.

Miliardář by nalil miliony do ČSSD. A rýpl do Paroubka. Už dostal odpověď
Foto: Repro Youtube
Popisek: Podnikatel Jan Barta

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
Podnikatel a investor Jan Barta vydělal své jmění díky internetu. Jak uvádějí SeznamZprávy i Hlídač státu, v parlamentních volbách v roce 2021 sponzoroval milionovými částkami strany současné pětikoalice, v prezidentských zase Petra Pavla.

Dle rozhovoru pro SeznamZprávy hodlá podnikatel křísit v ČR levici, buď ČSSD nebo jinou „proevropskou levicovou stranu“. „Levicově smýšlející lidé a střední třída dneska nemají nepopulistické a neextremistické zastání,“ vysvětlil, proč chce sponzorovat tento projekt. A míní, že být mimo Sněmovnu ČSSD prospívá, protože z ní odešli „toxičtí lidé“.

Nicméně celý projekt je prý v plenkách a Barta se pouze setkal s několika aktéry, například předsedou ČSSD Michalem Šmardou nebo s politiky Zelených. Možná by dle něho stálo za to i oslovit Danuši Nerudovou, ovšem ta je ekonomicky spíše na pravici, má v plánu se sejít i s Janou Maláčovou, potenciálně i s Josefem Středulou. Nechce dle svých slov zakládat něco zcela nového, to by nedávalo smysl. „Opravdu bych ale byl rád, kdyby se na scénu vrátila sociální demokracie, zbavena toxických přívěsků navázaných na Miloše Zemana a jeho éru,“ uvedl pro SZ a říká také: „Zdravá a stabilní sociální demokracie je důležitá pro vývoj liberální demokracie v Česku.“

„Bylo by fajn, kdyby to byla strana, která by se tak moc neorientovala jen na důchodce, ale cílila více na mladé rodiny s dětmi a pracující a zaměstnané. Líbilo by se mi, kdyby se obrozená ČSSD velmi cíleně zaměřovala i na chudší a sociálně problematičtější regiony. Aby zvedala témata jako sociální mobilita, rovnější příležitosti ve vzdělávání, exekuce apod.,“ popsal detailněji.

Ovšem ČSSD se podle svého předsedy nejdříve musí obrodit zevnitř, až pak je případně čas na sponzory. Sám podle zákona může dát jen tři miliony ročně, ovšem jsou tu prý další, kdo by byli ochotni stranu sponzorovat. Podle Barty má ČSSD konkurovat hnutí ANO, ale i SPD nebo KSČM.

Barta v rozhovoru hovořil také o Jiřím Paroubkovi a jeho iniciativě Nespokojení. O tyto osobnosti nemá zájem, ale je rád, že bývalý premiér s iniciativou přišel. „Potřebujeme více takových hnutí, která získají jedno, dvě, tři procenta a rozdrobí se,“ říká Barta.

Jeho slova už komentoval advokát a bývalý hejtman za ČSSD, Michal Hašek. Ten se v Paroubkových Nespokojených angažuje. „Je dobře, že už víme, kdo a kam chce kormidlovat ČSSD. S trochou nadsázky ‚Oranžová TOP 09‘ už má svého sponzora. Jde mu o liberální demokracii a její posilování v ČR. Jen se obávám, že se sociální demokracií to celé bude mít už pramálo společného,“ zhodnotil Bartovy intence.

A kromě Haška se ozval také člen ODS a kontrolor v NKÚ, Adam Šimčík. „Tohle pan Barta nemyslí vážně. Chtít zrestartovat ČSSD může být snad dobrý nápad. Ale chtít zrestartovat ČSSD s Janou Maláčovou určitě dobrý nápad není,“ postavil se kriticky k angažmá bývalé ministryně.

A svou trošku do mlýna přispěl i politolog Lukáš Jelínek. „Jakkoli si důvěru voličů musí levice získat zpátky sama, úvahy o jejím financování zaslouží pozornost a uznání. Zvlášť když Jan Barta nášlapuje promyšleně, opatrně a transparentně...“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…