Miliardář urazil Obamu, McCaina, přistěhovalce a spoustu dalších. A dál děsí: Noviny připouštějí, že se mu daří. Sezval lidi a dal jim najíst

27.07.2015 11:20

Americký deník Washington Post se ve svém sobotním vydání věnuje diskutabilním krokům extravagantního multimiliardáře a jednoho z republikánských uchazečů o prezidentský úřad, Donalda Trumpa. Nejprve prohlásil, že válečný veterán John McCain není žádný hrdina. Poté zveřejnil telefonní číslo senátora Lindsey O. Grahama a nakonec urazil guvernéra Wisconsinu Scotta Walkera.

Miliardář urazil Obamu, McCaina, přistěhovalce a spoustu dalších. A dál děsí: Noviny připouštějí, že se mu daří. Sezval lidi a dal jim najíst
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Donald Trump je známý tím, že pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko. Přesto a možná právě proto je zatím podle posledních průzkumů v čele pelotonu republikánských uchazečů o Bílý dům. Trump nejenom útočí na prezidenta Obamu, demokraty či mexické přistěhovalce, ale obrací se často i do vlastních republikánských řad. Na shromáždění v Jižní Karolíně zveřejnil telefonní číslo dalšího uchazeče o prezidentský úřad, senátora Lindsey O. Grahama. Nemá nejspíš smysl dodávat, že bez jeho svolení. A když jej jeden z dárců dalšího republikánského kandidáta, guvernéra státu Wisconsin Scotta Walkera, prohlásil za hlupáka, pustil se i do Walkera.

„Nakonec můžu trochu zaútočit. Wisconsin si počíná skutečně bídně. Vládne tam totální chaos. Silnice jsou katastrofa, protože tamější vládci nemají na jejich opravy žádné peníze. Původně plánovali přebytek ve výši jedné miliardy dolarů, ale nakonec skončili s deficitem rozpočtu přes dvě miliardy. Stejně špatně jako silnice je na tom zdravotnictví a školství. Přitom Walker byl jedním z největších zastánců tzv. společného základu,“ pronesl Trump v bojovném duchu na shromáždění na střední škole ve městě Oskaloosa. Trump narážel na „Společný základ“, což je republikánská iniciativa, jež v minulosti usilovala o nastolení standardů ve vzdělání. Walker a další republikáni však nakonec od této iniciativy ustoupili.

celý text v angličtině je ZDE

„Naděje republikánů, že se Trump vzhledem ke svým kontroverzním výrokům sám diskvalifikuje z probíhajících primárek, vzaly v létem rozpáleném městě Oskaloosa ve státě Iowa za své. Trumpovo vystoupení sledovalo 1 300 lidí z celkového počtu 11 463 obyvatel. Vyjasňoval své poznámky o válečných veteránech a s gustem mluvil o průzkumech veřejného mínění a také o první naplánované debatě v rámci strany, která se bude konat 6. srpna. Prohlašoval odhodlaně, že se jí ke zlosti mnoha lidí s chutí účastní,“ poznamenává americký deník a dodává, že jeho čtyřhodinové vystoupení mělo grády a připomínalo obrovský rodinný piknik. „Venkovní gril byl tak velký, že museli lidé z jeho týmu vyzývat přítomné, aby se nestyděli si jít přidat s tím, že si Donald Trump přece všechno to jídlo nepoveze zpět domů,“ popisuje deník.

Na shromáždění byli přítomni zástupci dvou táborů. Jedni Trumpa zbožňují, ale nepřejí si, aby se dostával do osobních sporů s McCainem. Početnější skupinu příznivců však tvořili ti, kteří jej nabádají, aby ještě více přitvrdil. Byť jeho kontroverze s válečným veteránem z Vietnamu McCainem jej stála podle průzkumu realizovaného Washington Post/ABC pár procent, pro davy lidí v Oskaloose to byl naopak další důvod k posílení důvěry Trumpa. Ten po výrocích na adresu McCaina popřel, že by útočil na všechny válečné veterány. „Hovořil jsem konkrétně o McCainovi, nikoli o všech veteránech. Reagoval jsem tak na jeho komentář, ve kterém označil všechny odpůrce Obamovy přistěhovalecké reformy za blázny,“ řekl Trump.

Nezdá se však, že by se od Trumpa kvůli jeho výrokům odklonili všichni váleční veteráni. Na pódiu vedle něj vystoupil jeden z nich, Brad Nagel. Ten trval na tom, že Trump si veteránů naopak velmi váží. „Respektuje je mnohem více než ti, kteří si myslí, že jsme blázni,“ prohlásil Nagel ve zjevné narážce na McCaina. Trump v jednu chvíli pokynul ženě v černých šatech a ta mu podala velký balík papírů. „Dostal jsem 700 dopisů od válečných veteránů, kteří mi děkovali za moji charitativní činnost a snahy o provedení reforem týkajících se jejich působení. A to i přesto, že já jsem se žádné války nezúčastnil. Sám nevím, jestli bych byl skvělým vojákem. Možná ano a možná že také ne,“ uvažoval Trump nahlas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…