Miliardáři, diplomaté a Orbán. „Vyhlašte příměří!“ zní od nich. Ale jde i o Krym

19.10.2022 17:04 | Zprávy

Ve Spojených státech, ale i v dalších zemích NATO postupem času sílí názory, že by měl být konflikt na Ukrajině urychleně vyřešen mírovou cestou, a to tak, že se Ukrajina vzdá minimálně anektovaného Krymu a obnoví hranice z doby před invazí. Podobný scénář navrhuje americký miliardář Bill Ackman, dříve podobné myšlenky uvedl nejbohatší muž světa Elon Musk. Ale nedávno se tak vyjádřil také diplomatický veterán Jack Matlock Jr. nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

Miliardáři, diplomaté a Orbán. „Vyhlašte příměří!“ zní od nich. Ale jde i o Krym
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Miliardář Bill Ackman navzdory hrozící kritice ze strany americké veřejnosti otevřeně prohlásil, že by se Ukrajina měla vzdát veškerých nároků na Krym výměnou za ukončení bojů s Ruskem. Manažer hedgeového fondu Pershing Square se tak zařadil po bok rostoucího počtu bohatých podnikatelů a politiků, kteří naléhají na americkou vládu, aby vojensky podporovala Ukrajinu jen tak dlouho, než se Ukrajině podaří obnovit hranice z doby před ruskou únorovou invazí.

„Pokud se vrátíme ke stavu z 24. února, Rusko nebude odměněno za svou agresi a Ukrajina se může okamžitě začít obnovovat s podporou Západu. Tisíce životů budou zachráněny a zdroje mohou být investovány do obnovy Ukrajiny, nikoli do války, která povede jen k dalšímu ničení a smrti,“ uvedl Ackman podle informací serveru Fortune.com.

Začátkem října pronesl podobná slova Elon Musk nebo zakladatel společnosti PayPal David Sacks. Ti se taktéž vyslovili, že by Spojené státy měly navrhnout příměří na základě území, které existovalo před invazí na Ukrajinu, a Ukrajina by měla slíbit, že nevstoupí do NATO.

„Pokud to Moskva odmítne, válka bude pokračovat až do 23. února, kdy bude dosaženo konečné linie. Pokud bude chtít Ukrajina bojovat i poté, může tak učinit jako suverénní země, ale bez amerických zbraní a podpory,“ uvedl Sacks, že by válka mohla skončit ke konkrétnímu termínu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…