Miliardářský gubernátor z Donbasu rázně: Mluvíme rusky, ale Rusové nejsme a nic od Mosky nechceme

13.09.2014 9:28

Dnes na Donbasu umírají obyčejní lidé, jsou zabíjeni teroristy, bojůvkami, které místo záchrany přinesly smrt. Ti, kteří to dělají, to svádějí na ukrajinskou armádu nebo se za ni přímo vydávají. Tak popisuje novou taktiku separatistů gubernátor Doněské oblasti, miliardář Serhiy Taruta, který bojuje za zachování celistvosti Ukrajiny.

Miliardářský gubernátor z Donbasu rázně: Mluvíme rusky, ale Rusové nejsme a nic od Mosky nechceme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rusové pořádají pro obyvatele Donbasu humanitární sbírky

Gubernátor Doněcké oblasti Serhiy Taruta bojuje za to, aby Donbas zůstal součástí Ukrajiny. Mf Dnes jej popisuje jako téměř šedesátiletého muže, který si nebere servítky a vypadá údajně trochu jako Woody Allen. Přes dvě miliardy majetku by mu prý také nkdo nehádal. Ale tento muž neodjel například do Švýcarska, aby si v poklidu užíval svých peněz, naopak zůstal na neklidné Ukrajině a bojuje prý doslova v první linii o záchranu vlasti.

„Byl jste v Doněcku a v Mariupolu? Tak to víte, co se tam skutečně dělo a děje. Já říkám všem, ať přijedou, ať to vidí na vlastní oči,“ říká Taruta. Právě on vystoupil na jaltské konferenci v Kyjevě a při jejím zahájení prý zastínil všechny politiky z celé Evropy a dokonce i primátora Kyjeva Vitalije Klička.

Taruta mimo jiné poukazuje na nebezpečnou novou taktiku separatistů, ti totiž zvěrstva páchaná na východu zěmě svalují na ukrajinskou armádu a mnohdy se prý za ni i vydávají. Ruskojazyčné obyvatelstvo podle Taruty rozhodně není ruské obyvatelstvo. „Na Donbasu se prostě rusky mluvilo a mluví. To, že mluví rusky, neznamená, že potřebují ´zachraňovat´ Moskvou, ´zachraňovat´ se zbraní v rukou,“ tvrdí.

Je to součást taktiky

„Dnes tam umírají obyčejní lidé, jsou zabíjeni teroristy, bojůvkami, které místo záchrany přinesly smrt. Ti, kteří to dělají, to svádějí na ukrajinskou armádu nebo se za ni přímo vydávají,“ tvrdí Taruta s tím, že jde o novou taktiku separatistů.

„To způsobuje velice negativní vztah části místních ke Kyjevu, k Ukrajině. Je to součást taktiky informační a i vojensky vedené války. Mnoho inženýrů, ředitelů, bývalých policistů bylo separatisty uneseno, uvězněno a jsou mučeni, vražděni,“ popisuje gubernátor.

Proruští separatisté cíleně rozbíjejí infrastrukturu

Taruta také mluví o tom, že proruské síly během bojů cíleně rozbíjejí infrastrukturu. V sobotním vydání Mf Dnes se seznámíme i s dalšími postřehy Taruty. „Vše se dělá s cílem, aby vznikla humanitární katastrofa, která si vynutí ´pomoc´ Ruska. To, co se děje v Donbasu, je katastrofa a hlavním cílem všech ukrajinských politiků i světa je těmto lidem pomoci,“ je přesvědčen miliardář.

Taruta je gubernátorem Doněcka teprve od jara, ale podle MF Dnes oblast dobře zná a rozumí ji. Sám se narodil nedaleko Mariupolu. „Za separatistické nálady na Doněcku jsme si mohli sami,“ tvrdí Taruta. Celá oblast podle něj posledních dvacet let upadala a mnoho obyvatel tam prý žilo na hranici chudoby. „Byl to takový sud s prachem, který bylo možné najít jen v Donbasu,“ popsal gubernátor situaci. Proto si prý Rusko vybralo právě Doněck, aby se zde pokusilo vyvolat separatistické hnutí. Jenže podle Taruty se ani ruským specialistům se spojenci na východě Ukrajiny z postsovětských struktur nepodařilo vyvolat dostatečně silné proruské nálady, proto údajně přišla nová taktika. „Rusové pochopili, že protestními hnutími se Donbasu nepodaří od Ukrajiny odtrhnout. Proto přišla další fáze, kdy se ho pokoušejí odervat od Ukrajiny pomocí zbraní, tanků, ostřelováním z děl,“ cituje MF Dnes názory gubernátora Doněcké oblasti Serhiy Taruty, který bojuje za celistvost Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…