Miliardovou zakázku na opravu armádních vrtulníků získal opět státní podnik LOM

06.08.2014 15:00

Servis a opravu vrtulníků řady Mi za více než miliardu korun by české armádě měl v příštích čtyřech letech opět zajišťovat státní podnik LOM Praha. Zakázkou, kterou se chystá zadat Ministerstvo obrany, se na dnešním zasedání zabývala vláda, řekl na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Vládu seznámil i s dalšími zakázkami za více než 100 milionů korun.

Miliardovou zakázku na opravu armádních vrtulníků získal opět státní podnik LOM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start vrtulníku Mi-171

Ruské vrtulníky Mi v současné době opravuje LOM Praha, jehož zřizovatelem je Ministerstvo obrany. Smlouva s podnikem skončí v listopadu. Podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška chce resort s podnikem uzavřít nové čtyřleté rámcové smlouvy na léta 2015 až 2018. Jedna z nich by zajistila servis za 490 milionů korun bez DPH, druhá generální opravy vrtulníků za 635 milionů bez DPH. Protože jde o rámcové smlouvy, konečná cena služeb může být nižší na základě potřeb armády.

Provoz českých vrtulníků by mohly ovlivnit odvetné sankce z Ruska

Vrtulníky ruské výroby Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24 byly do výzbroje české armády zařazovány postupně od roku 1967. Celkem jich je v armádních hangárech 42. Armáda je využívá pro přepravu lidí i materiálu, nasazeny mohou být i v zahraničních misích. Využívány jsou také v integrovaném záchranném systému nebo při humanitárních evakuacích zdravotně postižených lidí podle programu Medevac. Vrtulníky typu Mi-8 jsou v salonní úpravě používány také při přepravě ústavních činitelů.

V případě oprav vrtulníků je česká armáda závislá na dodávkách náhradních dílů z Ruska. Nedávné sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli bojům na Ukrajině se podle Pejška netýkají náhradních dílů na používanou techniku. Provoz české vrtulníkové letky by tak ohrožovaly až případné odvetné sankce z ruské strany, pokud by dodávky do EU zakázala. Zatím podle Pejška nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo stát. Dodal, že nyní jsou zajištěny náhradní díly na několik měsíců.

Armáda se chce ruských vrtulníků postupně zbavit

Podle Stropnického zakázka pokryje období, během kterého se česká armáda chce ruských vrtulníků zbavit. Nemusela by tak mít obavy ze závislosti na dodávkách náhradních dílů z Ruska. Armáda uvažuje o nákupu nových vrtulníků, současné by mohla prodat. O některé z nich má zájem Irák.

Ministr obrany ve středu na vládu předkládal i další zakázky na informační systémy za téměř 140 milionů, nákup léčivých přípravků a zdravotnických prostředků za sedm milionů korun nebo zajištění kontrol některých částí armádních letounů za 24 milionů Kč.

Rezort chtěl původně vládu informovat o zakázce v oblasti IT na servis diskových datových úložišť, Stropnický ale materiál stáhl. „V tomto ohledu jsme na ministerstvu velmi obezřetní, protože jako jiná ministerstva je to pro nás problém, staré smlouvy jsou pro nás nevýhodné a je potřeba se z nich vyvázat," řekl. Na všechny zakázky v oblasti informačních technologií bude dělat armádě posudky „kvalitní specialista". „Čekají nás v tomto ohledu investice, které jsou zatím specifikovány na 900 milionů a, při vší úctě, to se nám zdá trošku moc," dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…