Miliardy Kč a skoro žádní nakažení. Účet za testování

21.02.2022 7:14

Plošné testování ve firmách skončilo. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ho obhajoval tím, že stát potřebuje mít data o možných covidových ohniscích. Testy však odhalily naprosté minimum nakažených.Tak málo, že při propočtu vydaných testů vyšlo nalezení jednoho covid pozitivního až na 300 tisíc korun.

Miliardy Kč a skoro žádní nakažení. Účet za testování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

Když byl ještě profesor Vlastimil Válek (TOP 09) opozičním poslancem, kritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), že příliš málo testuje populaci na covid-19, ať už ve školách nebo ve firmách, a stát tak nemá dost dat o tom, zda se náhodou někde mezi lidmi neskrývá nebezpečné covidové ohnisko.

Vláda Petra Fialy (ODS) plošné testování zaměstnanců ve firmách nějaký čas nechala provádět, ale covid pozitivních tím moc nezachytila. Podle informací serveru Seznam zprávy.cz jich zachytila dokonce tak málo, že nalezení jednoho pozitivního v záplavě negativních testů vyšlo až na 300 tisíc korun.

Server Seznam zprávy.cz si položil otázku, zda mají takovéto výdaje státu vůbec smysl?

Ředitelům zdravotních pojišťoven přidělaly výdaje za testy vrásky na čele. I když přispívaly na jeden rychlý antigenní test jen 60 korun, při plošnosti testování vyšla celá akce ve firmách na desítky milionů korun.

„OZP (Oborová zdravotní pojišťovna) při podzimním běhu preventivního programu vynaložila na příspěvky celkem 3,35 milionu korun. Při potvrzeném záchytu u jedenácti pojištěnců vychází cena jednoho pozitivního záchytu na 304 tisíc korun,“ uvedla pro server obchodní ředitelka OZP Miloslava Lukešová.

Na jaře loňského roku vyšlo nalezení jednoho pozitivního OZP dokonce na 332 tisíc korun.

Většina pojišťoven data teprve vyhodnocuje, takže data se do Ministerstva zdravotnictví teprve dostanou.

Z podniků zaznívá, že plošné  testování smysl mělo. Podnikatelé raději vydali peníze za testy, než aby museli podnik preventivně zavírat.

„Ačkoli se u nás záchyt pohyboval maximálně na úrovni dvou procent, testování určitě smysl mělo. Ušetřilo větší uzavírky provozů, četnější karantény, větší rozšíření viru. Proto selektivně pokračujeme v testování. Záleží na posouzení vedoucího, na pracovních podmínkách nebo četnosti a rizikovosti daného kolektivu,“ uvedl mluvčí české pobočky firmy Skanska Ondřej Šuch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…