Milion chvilek: Smáli se mi, že demonstruji za peníze, naříkala žena u Fridrichové v ČT. A žaluje Babiše

17.06.2019 7:48

V 168 hodinách na ČT se opět řešily demonstrace proti Andreji Babišovi a také „dezinformace“, které jsou s nimi spojené. K tomuto tématu hovořil politolog z FSV UK, který tvrdil, že na Západě už by Andrej Babiš nebyl ve funkci. A na závěr pořad informoval, že Andreje Babiše možná čeká další soud s demonstrantkou, jejichž osobnostních práv se měl dotknout.

Milion chvilek: Smáli se mi, že demonstruji za peníze, naříkala žena u Fridrichové v ČT. A žaluje Babiše
Foto: Repro ČT
Popisek: Reportáž 168 hodin o Andreji Babišovi

Moderátorka Nora Fridrichová na začátek připomněla, že v úterý znovu tisíce lidí protestovaly za demisi Andreje Babiše. „Čím silnější jsou protesty, tím aktivnější je ovšem i dezinformační scéna,“ poznamenala moderátorka a dodala, že tato scéna vypouští nepravdivé informace, kterými se snaží demonstranty poškodit a znevážit. Jmenovala například zvěsti, že za demonstrování jsou účastníci placeni. „To prohlašoval loni v létě i premiér Andrej Babiš. V září to bude muset jít vysvětlit k soudu,“ připomněla.

Anketa

Myslíte, že Babišova vláda prospěla vaší osobní finanční situaci?

87%
13%
hlasovalo: 15914 lidí

Zazněly citace premiéra Babiše i prezidenta Zemana, kdy Babiš tvrdil, že není důvod destabilizovat vládu v období, kdy se daří, a prezident Zeman demonstrace proti výsledku voleb označil za demonstrace poražených.

„V určitých krizových okamžicích je z druhé strany zase legitimní, když občané vystoupí do ulic, řeknou nahlas svůj názor, a ještě bych připomněl, že strůjce toho velkého problému je sám Andrej Babiš. Na západ od nás by politik s řadou skandálů, kterým Andrej Babiš čelí, už dávno nebyl ve své pozici a nemuseli bychom se bavit o tak velkých demonstracích,“ mínil na to politolog Miloš Brunclík z FSV UK.

Představeny byly i výsledky průzkumu agentury Median. V nich mají demonstrace podporu více než třetiny respondentů, naopak více než pětině vadí. Dle průzkumů  se také nic moc nezměnilo na vnímání působení Andreje Babiše. 40 % ho hodnotí negativně, 29 % pozitivně, což se liší o pouhé jedno procento od výsledků z minulého roku. I analytik Martin Kratochvíl ze společnosti Median uznal, že demonstrace neovlivnily Babišovi příznivce.

Byly zmíněny í příklady fake news a dezinformací týkajících se většinou tvrzení, že jde o pokus o puč a že demonstranti jsou někým řízeni, a nechybělo ani jméno miliardáře Gerge Sorose. „Detekovali jsme už v lednu 2019 řetězový e-mail, který si bere za cíl diskreditovat celou iniciativu Milion chvilek za demokracii a v podstatě tvrdí, že jde o nějakou kampaň. Tenhle narativ se v různých obměnách, ale velmi drobných, začal objevovat v posledních týdnech, kdy zesílila účast na demonstracích,“ řekl k tomu Bohumil Kartous, mluvčí Českých elfů. Podle Petra Nutila z Manipulátorů.cz se v těchto e-mailech projevuje pocit vnějšího ohrožení, že za demonstracemi není občanská aktivita, ale Brusel, zkorumpovaná neziskovka nebo miliardář Soros.

Nemohla chybět ani hypotéza, že za účast dostávají demonstranti finanční ohodnocení + dopravu a oběd zdarma. Reportéři 168 hodin nezapomenuli připomenout, že Milion chvilek hradí náklady z transparentního účtu ve Fio bance. „Prezident Miloš Zeman přesto mluví v souvislosti s financováním demonstrací o hypotézách,“ zaznělo v reportáži. Ovšem z citace, kterou pořad 168 hodin sám zvolil: „Já jsem samozřejmě slyšel několik hypotéz o zdrojích financování, ale protože jsou to jenom hypotézy, tak se k tomu nechci vyjadřovat,“ vcelku jasně vyplývá, že o těchto věcech prezident mluvit nechce. Podle politologa Brunclíka se jedná o součást delegitimizační strategie proti demonstrantům.

Připomenut byl Duel Andreje Babiše s Jaromírem Soukupem, ve kterém premiér řekl, že „demonstranti jsou zaplacení“ a jsou to „političtí odpůrci na objednávku“. Jany Filipové z Domažlicka se to dotklo a podala na předsedu vlády žalobu na ochranu osobnosti. „Tento týden soud určil, že první stání bude 4. září,“ informoval pořad. „Protože mi teda začali volat známí, přátelé, a hele, kolikpak jsi za to dostala. Tak to mě teda opravdu urazilo, protože skutečně jsem ta nešla za žádný peníze, šla jsem tam z vlastního přesvědčení a šli tam všichni ti lidi z vlastního přesvědčení, zaplacenej za to nebyl skutečně nikdo,“ vysvětluje Filipová. Dle jejího právního zástupce se těmito výroky premiér Babiš dotkl jejích osobnostních práv, její cti a důstojnosti. Za „veřejnou dehonestaci“ žádá omluvu formou dopisu. Žaloba prý není její prvním krokem, premiérovi údajně poslala dopis, předžalobní výzvu a došlo i na osobní žádost.

Celý pořad ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…