Milion chvilek má smůlu: Přišel papír od policie. Nebudou potěšeni

21.05.2020 11:50

Postoj spolku Milion chvilek pro demokracii ke komunistům je obecně známý a ani komunisté neoplývají zvláštní náklonností k Mikuláši Minářovi. Například předseda KSČM Vojtěch Filip na zasedání ústředního výboru strany vznesl vcelku závažná obvinění, za které na něj zřejmě příznivci spolku podali v lednu trestní oznámení. Ale u policie a státního zástupce nepochodili. Výroky V. Filipa jsou podle nich nekorektní, demagogické, ale ne trestné.

Milion chvilek má smůlu: Přišel papír od policie. Nebudou potěšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Konkrétně měl Vojtěch Filip říci: „Tím se dostávám k situaci vnitropolitické, která je poměrně vážná, a možná víc, než si uvědomujeme. Ti, kteří usilují o český Majdan, o státní převrat, nabírají sílu a krok za krokem zkoušejí, co české bezpečnostní složky jsou schopny tolerovat. Tak si nazkoušeli dostat lidi na Letnou, sice trochu nafoukli počet účastníků, ale přesto se jim podařilo, těch lidí tam bylo poměrně hodně. Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok útok na nemocnici a zatím jim to prochází.“

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí

Kromě toho Filip také údajně řekl: „Ti posluhovači cizích států, a nestydím se za slovo kolaboranti, kteří jsou ochotní  sloužit jiným, ať už za peníze nebo z pochybných ideologických či jiných důvodů, samozřejmě posilují a my zatím, řekl bych, jen slabě reagujeme.“

„K tomu se množí i čeští přisluhovači v čele s KDU-ČSL, TOP09, ODS a přidávají se k nim Piráti, někteří z neznalosti, ale někteří pravděpodobně v žoldu jsou ochotní tuto politiku hrát,“ padlo dle trestního oznámení od Filipa.

Policie dle vyrozumění, které sdílel jeden z členů Chvilkové skupiny, případ prošetřila. A dospěla k závěru, že Vojtěch Filip (vystudovaný právník – pozn.red.) trestný čin nespáchal.

Policisté uvádí, že Filip byl požádán o podání vysvětlení a uvedl, že už se obsahově stejná věc řešila u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. A následovalo zdůvodnění od státního zástupce, proč se o trestný čin nejedná. Křivé obvinění totiž musí směřovat na konkrétní osobu, ale vyslovení podezření dle něho nelze považovat za vědomé lživé obvinění.

„Státní zástupce dále uvádí, že Filipův výrok nelze s přihlédnutím k celému kontextu projevu označit za křivé obvinění konkrétní osoby, kdy výše zmíněné subjekty označil za ‚narušitele‘ demokratického řádu ve smyslu nerespektovánívolebních výsledků. Navazující výrok o kybernetickém útoku pak dle státního zástupce nelze vnímat jako označení spolku Milion chvilek pro demokracii coby pachatele, něbrž jako hybatele společenských změn, které v důsledku mohou vést k takovým útokům,“ píše se ve vyrozumění.

Státní zástupce také přihlédl k tomu, jak se Filip vyjadřoval později, když žádal, aby byl kybernetický útok vyšetřen. Filipovy výroky jsou dle něho demagogické a nekorektní, ale nemají trestněprávní konsekvence, pouze politické. Ani o pomluvu se prý nejedná. „K tomu je třeba uvést, že dle veřejných zdrojů spolek Milion chvilek podal na jmenovaného občanskoprávní žalobu za účelem veřejné omluvy, a dále toliko, že uvedený trestný čin v zásadě chrání osoby fyzické, nikoliv právnické či zapsaný spolek,“ podotýká se ve vyrozumění s tím, že sdělení nepravdivého údaje musí poškozeného ohrozit ve značné míře, nikoliv v nízké či obvyklé intenzitě.

Filip také dle vyrozumění uvedl, že vystoupení bylo neveřejné a žádný výstup z něho pro média a veřejnost neautorizoval, naopak veřejně prohlásil, že Milion chvilek a s kyberútokem nespojil a při projevu měl prý obavu o stav společnosti, ve které kromě ústavní soutěže politických stran údajně působí „skupiny nátlaku“, schopné „rozvrátit kterýkoliv politický systém“. Jinými slovy, dle vrchního komisaře se nejedná ani o trestný čin, ani o přestupek, a celá věc dále běží v rovině civilního práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…