Milion chvilek má v kase 5,8 milionu. „Žebrá“ o 36 tisíc na pokutu. A jak!

10.05.2022 12:51 | Ze sítí

Volební kampaň z roku 2021 je již z velké části zapomenuta. Ovšem ne Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ten minulý měsíc udělil spolku Milion chvilek pokutu za to, že vedl nesprávně označenou politickou kampaň. Pokutu ve výši 36 000 korun spolek již musel zaplatit, chce se ale soudit dál, prý se jedná o ohrožení občanské společnosti. A tak vyzývá, aby lidé zaslali symbolických 10 Kč na pokutu. Přitom ale spolek disponuje na účtu částkou 5,8 milionu korun. A Zelení už spustili povyk.

Milion chvilek má v kase 5,8 milionu. „Žebrá“ o 36 tisíc na pokutu. A jak!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání na obranu demokracie. Milion chvilek opět na Václavském náměstí. Účast má zmenšující se tendenci

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Doby největší slávy spolku Milion chvilek pro demokracii jsou již za ním. Jeho zakladatel Mikuláš Minář nejdříve zkoušel politickou dráhu, nakonec ale od svého úmyslu ustoupil. Nicméně výzva spolku, aby se politické strany spojovaly do koalic, zafungovala a nyní Česku vládne pětikoalice. Spolek také vyzýval, aby lidé volili strany demokratické opozice, dokonce k tomuto účelu vymyslel konverzačního robota, který měl v konverzaci přivést mladé lidi ke správnému rozhodnutí.

Tato politická kampaň však neušla pozornosti Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dle vyjádření spolku udělil spolku pokutu. „Jako důvod mimo jiné udává, že jsme svou činností v období po termínu vyhlášení parlamentních voleb 2021 porušili volební zákon. Nyní musíme uhradit pokutu, s úřadem ale dále povedeme soudní spor,“ informoval spolek.

Pokuta přišla například za sekci „Deset důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být premiérem“ nebo za to, že Milion chvilek vedl seznam premiérových kauz. Spolek se brání, že tyto materiály na stránkách visely ještě před tím, než byly vyhlášeny termíny voleb. „A volební zákon nikde neuvádí povinnost provozovatele webových stránek odstraňovat v době předvolební kampaně starý obsah,“ argumentuje spolek. Ovšem do osmého dubna stejně musel pokutu uhradit. „Postup úřadu vnímáme jako nespravedlivý, ale i nebezpečný,“ míní Milion chvilek a hodlá se soudit dál.

Spolek také vyzývá, aby lidé přispěli symbolických 10 Kč na údajně nespravedlivou pokutu ve výši 36 000 Kč.

Přitom odhalil další důvod pro udělení pokuty: „Dalším důvodem byla naše aktivizační kampaň, která měla za cíl zvýšení volební účasti. Při této kampani jsme hodnotili ‚demokratičnost‘ jednotlivých stran a hnutí. Této činnosti se však věnujeme již od našeho založení, je to veřejně deklarovaný účel spolku Milion chvilek.“

„Úřad by neměl mít právo s odvoláním na právě probíhající předvolební kampaň umlčovat veřejnou diskuzi občanů. Dle nás je to v rozporu s Ústavou. Kampaně stran a politiků běží téměř neustále, každou chvíli jsou nějaké volby. Sledujeme politiku každý den, informujeme veřejnost. Hlídáme politiky a k politice se i vyjadřujeme. Znamená to, že máme vždy před volbami raději přestat a přerušit svou činnost? I proto je rozhodnutí úřadu tak kontroverzní. Navíc jako Milion chvilek jsme nikdy nebyli, nejsme a nebudeme přímými účastníky politické soutěže o mandáty,“ tvrdí.

A proč právě 10 korun? „Je to jasný signál směrem k institucím, že situaci sledujete a postavíte se za Vaše hodnoty vždy, když je to potřeba. Díky Vašim 10 korunám bude jasně vidět, kolik lidí s nespravedlivým obviněním nesouhlasí, kolika lidem záleží na svobodném projevu aktivní občanské společnosti. Najde se nás dost, abychom po desetikorunách vybrali 36 000 Kč?“ ptal se spolek.

Jeho výzva zřejmě zafungovala. Na transparentním účtu spolku za jeden měsíc, od 10. dubna přibylo 54 639 korun, tedy více než dostatek na zaplacení pokuty 36 tisíc. Ovšem nedá se říct, že by spolek předtím trpěl nouzí. K 10. dubnu měl na účtu 5 789 297 korun, k dnešku pak 5 843 937 korun.

Na kampaň Milionu chvilek minulý rok před volbami upozorňoval spolupředseda Zelených Michal Berg. Zelení šli do voleb bez koalice a dosáhli 0,99 % hlasů. „Takže milé chvilky, než budete v kampani pokračovat, vraťte se zpátky na hřiště, začněte hrát podle pravidel a splňte co zákon vyžaduje. Hlídač dodržování pravidel, který je sám nedodržuje, není pro demokracii žádným přínosem, byť to ‚myslí dobře‘,“ nabádal spolek.

A ozval se i Martin Lekeš, vedoucí komunikace Zelených: „...takže Milion chvilek dostal pokutu legračních 36 litrů za to, že vedl neoznačenou volební kampaň, (což bylo snad jasné každému, kdo má oči), teď chce abychom se složili na jejich pokutu a celé to rámuje jako ‚útok na občanskou společnost‘, protože ‚my přece můžeme všechno‘?“

Dodal: „Už jenom z toho že se v současné situaci absolutně nevyjadřujou k politice vlády, ale k nějakým marginálním pičovinám co udělal Babiš, musí být každému jasný, že to není žádná nezávislá organizace.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…