Milion chvilek vyzývá: Noste roušky! Je to jako se sbíráním psích h...

16.03.2020 15:00

Spolek Milion chvilek pro demokracii zahájil novou iniciativu „Roušky všem!“, kterou vyzývá, aby lidé nosili roušky. Hlavním propagátorem je pro Milion chvilek moderátor a podnikatel Petr Ludwig, který o iniciativě natočil video. Lidé si podle něho mají vyrobit roušky sami, když nemohou jiné sehnat. Stejně tak i dezinfekci, na kterou je prý možné použít i slivovici. Že lidé roušky zatím nenosí, je podle něj trend, který je nutné změnit. Stejně jako lidé začali sbírat trus po svých psech. A už se objevila parodie na ministra Vojtěcha.

Milion chvilek vyzývá: Noste roušky! Je to jako se sbíráním psích h...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Petr Ludwig nabádá k nošení roušek

Své video Petr Ludwig označil za nejdůležitější, které v životě natočil. Uvedl, že v Mongolsku je dle dostupných informací jen jeden případ nakaženého koronavirem. A to přicestovalý Francouz. Což Ludwig spojil s tím, že již od ledna je v Mongolsku přikázáno nosit roušky.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Ludwig se věnoval dvěma argumentům: jednak, že roušky nejsou úplně spolehlivé, a další, že nejsou v Česku k sehnání. Moderátor konstatoval, že lepší než roušky jsou respirátory, ale roušky chrání také. Uvedl, že ačkoliv je virus malý, šíří se většinou v kapénkách, před kterými může látka v roušce ochránit. Ale hlavně rouška chrání před šířením koronaviru od nakaženého dál. „Ty roušky jsou naprosto zásadní pro potlačení šíření viru v populaci,“ prohlásil Ludwig s tím, že pro nošení roušky hovoří jak sobecká, tak altruistická motivace.

Dále uznal, že roušky se v Čechách nedají sehnat, ale připomenul, že na internetu je mnoho návodů, jak je vyrobit. Mezi lidi by se prý měly nosit v každém případě a Ludwig také doporučil mít v zásobě roušek několik. „Potom je vyprat, vyvařit a používat je,“ nabádal s tím, že to, že je rouška látková a vyrobená podomácku nevadí, pořád snižuje riziko nakažení.

Jako další radu dal, aby si lidé dezinfikovali ruce a také mobil. Opět zmínil argument, že i dezinfekce dochází, a opáčil, že opět jsou na internetu návody, jak ji vyrobit. „Kdyby nic jinýho, tak můžete k dezinfikování používat, i na ruce, třeba slivovici. Té je na Moravě velký dostatek,“ doporučil. Pro snížení rizika onemocnění doporučil rostlinu Echinacea (česky třapatka), která dle vědeckých studií dokáže snížit riziko plicních onemocnění. Jako další nápomocný prostředek přidal studené sprchy a otužování obecně a také dostatek spánku.

„Omezit alkohol a kouření,“ jmenoval dále doporučení Ludwig s odkazem na to, že v Číně na plicní onemocnění byli nejnáchylnější kuřáci. A jako poslední doporučení dal nechodit mezi lidi, a hlavně nenavštěvovat rizikové skupiny jako starší občany.

„Já bych si přál jeden zásadní cíl. Následujících 14 dní, kdybychom v Česku všichni, 100 % z nás, nosilo roušky, tak výrazně zpomalíme šíření koronaviru. Tím pomůžeme nemocnicím,“ uvedl Ludwig a jmenoval příklady států, které dokázaly zbrzdit šíření viru, a vyjádřil přání, aby se Česko stalo jedním z nich.

Jako příklad změny trendů jmenoval, jak se Češi naučili sbírat výkaly po psech. „Úplně na začátku byste se dívali divně na člověka, když je nikdo nesbíral. To jsou dneska lidé, kteří tu masku nosí. Ale poměrně brzo začali všichni sbírat hovínka a začali se dívat divně na ty, co je nesbírají. A právě podobně bych chtěl, aby to bylo s maskama,“ zvolil zřejmě záměrně kuriózní analogii Ludwig. A vyzval, aby se nosiči masek podporovali. „Pozdravme se, poděkujme si vzájemně, protože tohle je zásadní. Nejít s davem na začátku a díky tomu ten dav inspirovat a být nositeli té změny,“ vyzýval Ludwig a citoval Edmunda Burkeho: „Aby zlo zvítězilo, stačí, když slušní lidé nedělají nic.“

Dále poprosil, aby lidé šířili video a aby se lidé vyfotili v roušce. Na závěr zmínil, jak udělal malý průzkum, jakých hodnot si lidé nejvíce váží. Odpovědi pak zkompiloval do jednoho obrázku, ve kterém je nejviditelnějším příkladem laskavost. „Právě laskavé chování je takové, když člověk nemyslí jenom na sebe, ale myslí na druhé,“ pravil moderátor s tím, že více než chránit sebe je důležité chránit ty, kdo to potřebují nejvíce. „Myslím si, že tohle je přesně ten okamžik, kdy bychom se jako Češi měli spojit a kdy bychom měli umět spolupracovat,“ řekl na závěr Petr Ludwig s prosbou o sdílení.

Jeho video sdílel právě spolek Milion chvilek pro demokracii.

Objevila se také satirická píseň „ČESKÝ KARANTÉNA SONG 2020“, parodie na píseň „Statistika“ ze známé české pohádky, která ovšem vychvaluje přednosti karantény verši jako: „I když možná nosíš roušku, tak nepomáháš ani trošku“ a „karanténa nuda je, nad virem však vyhraje, jestli máš rád babičku, tak to vydrž chviličku“.

„Vše co potřebujete vědět o karanténě. Prosím, dodržujte ji. Nebuďme hloupí, paranoia je přirozená a děláme to, co je pro společnost nejlepší. Zůstaňte doma, týden podle nařízení – ale i dál, pokud se situace nezlepší (nezlepší se). Je to pro vaše dobro. Je to pro dobro vašich prarodičů. Je to pro dobro státu,“ tvrdí se v popisu videa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…