Milionek sem, milionek tam. Na školství je dobře: Na kolik si loni přišli náměstci Plagova resortu? Na to se posaďte…

29.01.2020 17:06

Učitelé patří k nejhůře placeným vysokoškolákům v Česku. O to více to platí v mezinárodním srovnání. Ne každý zabývající se školstvím ovšem bere málo. Rozhodně to neplatí o náměstcích na Ministerstvu školství. Ti si loni na platech a odměnách už zase odnesli miliony.

Milionek sem, milionek tam. Na školství je dobře: Na kolik si loni přišli náměstci Plagova resortu? Na to se posaďte…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat, ilustrační foto

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26552 lidí
Zapsaný učitelský spolek Pedagogická komora na své facebookové stránce zase jednou zveřejnila, kolik si za své působení na Ministerstvu školství odnesli političtí náměstci. Částka za loňský rok jde, jak je tomu již zvykem, opět do milionů korun.

Za působení celkem deseti náměstků utratilo MŠMT loni na platech necelých 13 milionů (12 800 821 korun), a to i s odměnami. Nejlépe placenými náměstky byli ti, kteří ve funkci vydrželi celých 12 měsíců (těch byla většina).

Nejlépe placeným náměstkem (informace o platech byly uvedené v anonymizované formě) byl ten, který si za rok i s odměnami přišel na „lidových“ 1,9 milionu korun v hrubém. To v přepočtu, vyděleno počtem 12 měsíců, dělá více než 158 tisíc korun měsíčně brutto. Po zdanění to vychází na čistou měsíční mzdu zhruba 109 658 korun, pokud tedy dotyčný nemá děti, které by si z daní odečetl.

Druhý nejlépe placený náměstek ve školství se nenechal zahanbit s roční odměnou ve výši 1 823 988 korun hrubého, z čehož kupeckými počty získáme předpokládaný plat ve výši 151 999 korun měsíčně, v čistém to podle kalkulačky vychází na 105 952 korun měsíčně opět pro bezdětného člověka.

Další náměstci, kteří ve funkcích vydrželi alespoň rok, si odnesli roční odměny většinou přesahující 1,5 milionu korun (1,7 milionu korun hrubého, 1,68 milionu korun hrubého). Nejchudší náměstek, který si ve funkci odsloužil rok, si odnesl za rok 1,47 milionu korun hrubého.


Mezi těmito vysoce postavenými pracovníky resortu školství byli však i ti, kteří celý rok ve funkci nevydrželi a odnesli si výrazně méně. Například náměstek, který ve funkci vydržel pouhý měsíc, si v hrubém vydělal „jen“ 97 113 Kč, z toho na odměnách pak 0 korun. Bez odměn odešel i náměstek, který ve funkci vydržel jen osm měsíců. Ten si na mzdě odnesl v hrubém 689 960 korun, což dělá měsíčně 86 245 korun hrubého, v čistém pak 61 517. Časová posloupnost pak ukazuje, že se jednalo o politického náměstka za ČSSD a předsedu pražských sociálních demokratů Petra Pavlíka, se kterým se rozloučil nový šéf resortu Robert Plaga.

Na odměnách pak náměstci, kteří si na MŠMT odkroutili celý rok, nejčastěji brali kolem 300 tisíc.  

Průměrný plat učitele v prvním čtvrtletí roku 2019 činil podle MŠMT 36 224 korun měsíčně (Odkaz na zprávu ČTK ZDE), což dělá nějakých 27 tisíc korun hrubého měsíčně. K tomu je nutné ovšem poznamenat, že do statistiky jsou zahrnuti i ředitelé, jejichž platy bývají výrazně vyšší než ty řadových učitelů, a rovněž i to, že velká většina českých učitelů je staršího věku.

Průměrnému učiteli v Česku je 47 let, tři čtvrtiny učitelů v České republice jsou starší čtyřicítky. 60 procent učitelů je starších 45 let. Vzhledem k tomu, že platový základ učitele roste s odslouženými roky praxe, může se i stáří tuzemského pedagogického sboru podílet na tom, že průměrný plat pedagoga v Česku nevychází tak katastroficky (Zdroj ZDE).

Současným ministrem školství je Robert Plaga z hnutí ANO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…