Miliony, miliony Afričanů. Viktor Orbán dramaticky o Merkelové a budoucnosti, zde je české VIDEO

29.09.2016 13:44

Maďarský premiér Viktor Orbán poskytl exkluzivní rozhovor televizní stanici M1. V něm se věnoval především migrační krizi, proti které podle jeho slov Maďarsko brání Evropskou unii. Rád by předešel tomu, aby se jeho vlast změnila pod nátlakem z EU.

Miliony, miliony Afričanů. Viktor Orbán dramaticky o Merkelové a budoucnosti, zde je české VIDEO
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v rozhovoru zdůraznil, že je důležité zabránit Evropské unii v tom, aby vnucovala zemím kvóty či dokonce zcela nekontrolovatelný migrační tok. „Nedovolíme jim, aby nám vzali právo ... rozhodovat o tom, kdo chceme, aby tu s námi žil a kdo nikoliv,“ řekl Orbán. Proto se také pořádá referendum, ve kterém Maďaři 2. října rozhodnou, zda přijmou plán EU na přesidlování uprchlíků.

Zároveň dodal, že Maďarsko nemá ani tak problémy s migranty, jako spíše s nařízeními z Bruselu. Mnoho levicově smýšlejících lidí totiž vnímá celou migrační krizi jako ideologický problém, kdežto on je to problém vskutku reálný a je třeba vůči němu nějak zakročit. Proto k ní maďarská vláda přistupuje jako k ohrožení národní bezpečnosti.

Migrantům by velmi rád pomohl, ale tím, že je všechny vpustíme za vlastní hranice, tím jim nijak nepomůžeme. Naopak je třeba jim pomoci v zemích odkud přicházejí. Na to mimo jiné maďarská vláda vynakládá velké finanční prostředky.

„Pokud chceme pomoci každému tím, že mu uznáme univerzální právo na lepší život a přijmeme ho, tak zničíme Evropu, a tím i Maďarsko,“ dodal premiér.

Kritizoval EU za to, že podle něj „aplikuje dvojí standardy“. Na Maďarsko se totiž po postavení zdi snesla vlna kritiky, ale Řecko nikdo neplísnil za to, že porušilo mezinárodní dohody a nebránilo vlastní hranice. „Stali jsme se obrannou linií proti své vůli,“ řekl Orbán.

Dnes se však situace pomalu mění a „ti odvážnější“ němečtí a rakouští politici si začínají prý uvědomovat, že maďarský přístup je pro dobro celé EU a těží z něj i oni.

Celý rozhovor zde

Mluvil i o německé kancléřce Angele Merkelové, která nedávno prohlásila, že by chtěla vrátit čas. Zdůraznil, že existují jistá rozhodnutí, která lze zvrátit, ale některé chyby prostě již napravit nejde. Jedním ze způsobů, jak těmto chybám předcházet, je vyslechnout si rady ostatních. Dodal, že takovou chybou, kterou nelze vrátit, by bylo nucené přesidlování uprchlíků v zemích EU.

„Mohli jsme zachránit spoustu evropských občanů, pokud by EU podpořila vystavění plotu na hranicích od samého začátku,“ poznamenal premiér s tím, že maďarské, ale i západní tajné služby dopředu věděly, že migrační krize bude problém a ponese s sebou bezpečnostní rizika, včetně i možnosti teroristických útoků, ke kterým pak skutečně došlo.

Současná migrační vlna je podle něj jen začátek něčeho mnohem většího a zmínil, jak se za posledních dvacet let proměnila velká evropská města, do kterých migrují lidé z celého světa. Ty označil za předvoj milionů lidí z Afriky, kteří plánují přijít do Evropy.

A ty je důležité zastavit ještě předtím, než do ní dojdou, a pak je rozlišit na uprchlíky a ekonomické migranty a na základě toho pouštět do Evropy jen ty, kteří mají řádně vyplněnou žádost o azyl a mají na něj plné právo.

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…