Miloš Zeman: Milion chvilek se už vyčerpal. Ukrajina je na úrovni Bangladéše

05.03.2020 10:46

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor slovenskému serveru Pravda.sk. V něm mimo jiné hovořil o hnutí Milion chvilek pro demokracii, o němž je přesvědčen, že již vyčerpalo svůj potenciál. A řeč přišla i na Ukrajinu. „O Ukrajině se říká, že její životní úroveň, měřená reálnými mzdami, se nachází někde na úrovni Bangladéše," podotkl.

Miloš Zeman: Milion chvilek se už vyčerpal. Ukrajina je na úrovni Bangladéše
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem se Zeman mimo jiné vyjádřil k tomu, že v posledních letech vidíme v Evropě nárůst různých podob extremismu včetně antisemitismu. On sám vidí vzestup nenávisti v celé Evropě, a nejen v ní. „Pokusme se však oddělit dvě věci. V politickém souboji existují nálepky. Jednou z nich je extremismus nebo populismus. Jsem skeptický k těmto nálepkám, neboť co se týká populismu, tak doslova a do písmene je vyslechnutí hlasu lidu. Ale na druhé straně populistický politik je ten, který vyhlásí, že bychom měli mít nulové daně a vše dostávat zadarmo. Je to extrémní příklad, ale toto je definice populismu,“ uvedl Zeman.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

„Kdybych měl pojmenovat to, co je skutečně extremismus, a ne jen politická nálepka, tak bez uvedení názvu jakékoliv politické strany a jakéhokoliv politika bych řekl, že adorace spojenectví s nacistickým Německem nebo souhlas s deportacemi desítek tisíc občanů do Auschwitzu. Říkám tomu neonacismus,“ podotkl Zeman s tím, že kvůli tomu měl dříve spory se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

„Nazýval to fašismus. Říkal jsem mu: Andreji, ty neznáš dějiny. Fašismus je speciální směr v Itálii, který nebyl antisemitský. Čili lidé, o kterých jsem se zmínil, nejsou fašisti, ale neonacisti,“ podotkl.

Své pak Zeman řekl také k euru či k možnému začlenění Ukrajiny do Evropské unie. „Kdyby se zpřehlednila ekonomická situace Ukrajiny a zároveň by se snížil vliv oligarchů aspoň o 50 procent, mohli bychom debatovat o možnosti případné intenzivnější spolupráce s EU. Zdůrazňuji však, abychom nevyhazovali peníze daňových poplatníků, ať už kvůli Řecku, nebo Ukrajině, a pomáhejme těm, co se snaží pomoct si sami,“ dodal. O Ukrajině mimo jiné také řekl, že se o její životní úrovni hovoří tak, že je na úrovni Bangladéše.

Když se pak rozhovořil o hnutí Milion chvilek pro demokracii, kritikou nešetřil. Podle něj jde o spolek, který již vyčerpal svůj potenciál, jestli tedy vůbec nějaký měl. „Celé to začalo tím, že Milion chvilek se postavil proti nominaci Marie Benešové na ministryni spravedlnosti. Tito takzvaní aktivisti do toho nemají co mluvit. Ministry navrhuje premiér a já jmenuji členy vlády. Milion chvilek žádal předsedu vlády, aby podal demisi. Jenže já jmenuji za premiéra toho, kdo vyhrál volby, a ne někoho, kdo kritizuje a vykřikuje na náměstích,“ uvedl.

O premiéru Andreji Babišovi (ANO) hovořil následně jen v superlativech. „Babiše považuji nejen za mého přítele, ale především za druhého nejúspěšnějšího premiéra po listopadové sametové revoluci. První jsem byl, samozřejmě, já,“ uvedl. 

Anketa

Vnímáte zdraví prezidenta Zemana jako problém?

19%
81%
hlasovalo: 12735 lidí

Závěrem se pak vyjádřil k nelegální migraci do Evropské unie. „Podporuji opatření, která mají zamezit ilegální migraci. Nikdo z nás se přeci nestaví proti legální migraci,“ uvedl nejprve Zeman. Následně hovořil o muslimských imigrantech. „Tito lidé přichází z dramaticky odlišného prostředí a vytvořili bychom výbušné podmínky, kdybychom je přijali. Pomáhejme jim v jejich vlastních zemích, ale ne, aby tu byli jakousi pátou kolonou nenávistného islámského fundamentalismu, který počínaje rokem 2001, kdy došlo k teroristickým útokům proti cílům v USA, nám už převedl, jak krvavé to umí udělat,“ dodal Zeman. A znovu zopakoval svůj názor na kancléřku Německa Angelu Merkelovou, kdy vnímá její chybu se souhlasem s přijetím zhruba milionu lidí do Německa. 

„Považuji to za tragickou chybu, která se dá těžko odčinit. Dostat z Německa pryč zhruba milion muslimských migrantů je zjevně nadlidská úloha,“ uvedl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

16:24 Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

Ve Velké Británii proběhly ve čtvrtek komunální volby. Voleno bylo přes 2500 místních zastupitelů a …