Miloš Zeman pochválil přebytek státního rozpočtu. Nicméně dodal...

04.10.2016 18:14

Přebytek státního rozpočtu, který na konci září stoupl na 82,3 miliardy, hodnotí prezident Miloš Zeman pozitivně. Slabé místo tohoto přebytku je ale to, že byl mimo jiné dosažen i za cenu poklesu investic, a to dobře není, řekl dnes Zeman při návštěvě vizovické firmy Koma Modular. Prezident dnes zahájil třídenní návštěvu Zlínského kraje.

Miloš Zeman pochválil přebytek státního rozpočtu. Nicméně dodal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Ale na druhé straně roste výběr daní, daří se zmírnit daňové podvody, například když bylo zavedeno kontrolní hlášení, tak výrazně klesly vratky DPH, protože část z nich byla podvodnická. Takže je vidět, že podvodům se celkem úspěšně bráníme, proto také výběr daní roste rychleji než výkon ekonomiky," uvedl Zeman.

Nízké investice se podle něj mohou v budoucnu nevyplatit. "Zejména když jde o takové investice, jako je třeba dopravní infrastruktura, kterou Zlínský kraj, jako ostatně všechny kraje, velice potřebuje," řekl.

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci září na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) stojí za dobrým výsledkem růst daňových příjmů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje přebytek v rozpočtu za výsledek prorůstové politiky vlády a také lepšího výběru daní. Naopak předseda opoziční TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek vidí v rozpočtu strukturální chyby, kabinet podle něj těží z ekonomického růstu a je neschopný investovat.

Analytici usuzují, že hospodaření státu by mělo skončit za celý letošní rok zhruba vyrovnané, schválený rozpočet přitom počítá se schodkem 70 miliard korun. Lepší hospodaření rozpočtu však i podle nich kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …