Miloš Zeman přes rudý tisk vzkázal, co by řekl delegátům sjezdu o Sobotkovi a dalších. Třeba Dienstbier neřídí žádný resort, ale mluví do všeho...

13.03.2015 8:52

Komunistické Haló noviny zveřejnily první část obsáhlého rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem, ve kterém se hlava státu vyjadřovala k řadě témat, jež v poslední době rezonovala na tuzemské scéně. Přidal také několik šťouchanců. Kupříkladu do sociálnědemokratického ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera, jehož sebevědomí prý neodpovídá jeho schopnostem.

Miloš Zeman přes rudý tisk vzkázal, co by řekl delegátům sjezdu o Sobotkovi a dalších. Třeba Dienstbier neřídí žádný resort, ale mluví do všeho...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman na setkání s občany Trutnova

Zkraje rozhovoru prezident poskytl několik příkladů, které mají dokázat oprávněnost jeho výhrad vůči veřejnoprávní České televizi. Zeman poukázal na nedávný televizní rozhovor senátora za SPO Jana Veleby, který měl citovat místopředsedu Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka, jenž prý o Zemanových voličích v prezidentské volbě prohlásil, že jsou to lidé "méně inteligentní“. Tento inkriminovaný moment prý ČT vystřihla.

Takových příkladů cenzurního zásahu ze strany ČT bylo dle Zemana v posledních dnech více, naposledy tento týden nevysílání tiskové konference prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. "Samozřejmě, že tento krok se dá spojit s mojí kritikou neobjektivity ČT. A jistě se zmínkou o koncesionářských poplatcích. Nicméně musím trvat na tom, že mají-li platit poplatky i ti, kteří nevlastní televizní přístroj, je to za hranou zdravého rozumu,“ myslí si Zeman.

České televizi, která dle redaktora Haló novin Jana Sterna, jenž vedl rozhovor s hlavou státu, prohlásila, že prezidentův výrok o poplatcích je útokem na její nezávislost a pokusem o zastrašování, Zeman vzkázal, že by si měla uvědomit jednu prostou skutečnost: "Že ve svobodné zemi není nikdo nekritizovatelný."

Jsem špatným svědomím Bohuslava Sobotky

V další části rozhovoru se Zeman vyjádřil k probíhajícímu sjezdu ČSSD, na který jako někdejší dlouholetý předseda nebyl pozván. Byť byl připraven se sjezdu účastnit, neúčast ho prý nemrzí. "Politika nezná pocity, jako je lítost. To je kruté řemeslo. Politik je něco mezi pyrotechnikem a kaskadérem,“ vysvětloval prezident a dodal, že to, že ho současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nepozval, není náhoda. "Jsem totiž tak trochu jeho špatným svědomím. Neboť za mého předsednictví sociální demokracie vystoupala ze 7 na 32 procent hlasů, on získal v posledních volbách jen dvacet procent. Kdybych na sjezd pozván byl, vyzýval bych ke kritické reflexi právě tohoto výsledku,“ vysvětlil Zeman.

Prezident si "rýpl“ i do dalšího sociálnědemokratického člena vlády – ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera, kterého považuje za nejslabší článek vládního kabinetu. Uvedl, že Dienstbier (ČSSD) sice nemá na starosti žádný rezort, ale mluví víceméně do všeho. "A podle mého názoru jeho sebevědomí neodpovídá jeho schopnostem,“ podotkl Zeman.

Nebudu se veřejně kát

Následně Zeman zhodnotil svůj dvouletý výkon ve funkci české hlavy státu. Vedle ekonomické diplomacie považuje za své dva největší úspěchy to, že odolal tlaku, aby pokračovala vláda Miroslava Kalouska a že politika odstavil od funkcí a rovněž že podpořil vytvoření vlády Bohuslava Sobotky tím, že nerespektoval uzanci, podle níž musí mít každý ministr negativní hodnocení. "Co se týče chyb, těch si jistě vybavím celou řadu, ale žádná z nich není taková, abych se za ni veřejně kál,“ myslí si Zeman, který ale následně uznal, že chybou rozhodně byl výrok o inkluzi, který pobouřil tělesně postižené.

S devalvační politikou je to jako s kouřením cigaret

Nakonec se prezident vyjádřil i k České národní bance. Na otázku redaktora Haló novin, zda není politizací ČNB, když Zeman hovoří o tom, že obmění bankovní radu o členy, již jsou proti devalvaci, prezident kontroval poukázáním na kroky svého předchůdce Václava Klause. "A co dělal Václav Klaus? Dával do bankovní rady samé euroskeptiky. Proč ho novináři za to nekritizovali? Navíc se nedá říci, že bych chystal či mohl chystat nějakou razantní obměnu vedení ČNB. Pokud mne paměť neklame, příští rok budu jmenovat guvernéra a další rok dva členy bankovní rady,“ hájil se Zeman.

Prezident míní, že devalvace českou ekonomiku více poškodila, než jí prospěla. "Krátkodobě může být devalvace pozitivní, podobně jako je krátkodobě pozitivním řešením, když vykouřím cigaretu, neboť se mi uleví. Jenže dlouhodobě je výsledkem takové mé strategie rakovina plic a stejné je to i s onou devalvační politikou,“ vysvětloval Zeman.

V přijetí eura, jehož podpora v posledních letech u české veřejnosti poklesla, dle Zemana nelze dát na pocity. "Všimněte si, že 70 procent slovenských občanů je s eurem spokojeno. Věřím, že Češi by to vnímali podobně. Proto je mi líto, že se v této věci zbytečně opožďujeme,“ konstatoval prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…