Miloš Zeman se rozesmál v ČT a vyslal jedovatý vzkaz do ČSSD

05.02.2017 21:40

Před kamery České televize usedl sám prezident Zeman a promluvil tak, jak to mají jeho voliči rád. Přesvědčte se sami. Rozhovor s prezidentem vedl redaktor Vladimír Keblúšek.

Miloš Zeman se rozesmál v ČT a vyslal jedovatý vzkaz do ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Protože vím, že naše veřejnoprávní objektivní nezávislá Česká televize potřebuje také nějakou novou informaci, tak vám chci sdělit, že 9. března, kdy se na Hradě sejde asi 900 mých příznivců, tak tam jim své rozhodnutí oznámím. Pokud se, pane Keblúšku, považujete za mého příznivce, klidně přijďte na Hrad. Já jsem skromný člověk a velmi si vážím lidí, kteří mě ty čtyři roky podporovali, a myslím si, že oni si to zaslouží vědět jako první,“ zdůraznil Zeman.

Jeho nejbližší spolupracovníci mu prý svorně radili, aby kandidoval znovu, byť si je vědom toho, že je to opravdu veliká práce. „To je obrovská práce. To téměř nikdo neví, jak obrovská práce to je,“ prohlásil prezident. Tito spolupracovníci mu prý říkali, že už se na Vysočině naodpočíval dost a teď je čas, aby pracoval.

Zeman vzal tyto rady v potaz a položil je na misky vah proti své milované četbě. V minulosti prý četl především sci-fi, dnes čte spíše literaturu faktu, ale jako prezident má prý na čtení jen půl hodiny denně před spaním.

Miloš Zeman prozradil, že si chce dopřát týden volna na sněhu. „Týden volna v mém kalendáři znamená, že se postavím na běžky, což v mém programu bude novum, protože v posledních dvou letech nebyl sníh. Postavím se na běžky a určitě nebudu přemýšlet o prezidentské kandidatuře,“ uvedl prezident.

10. března začne volební sjezd ČSSD a Zeman absolutně odmítá, že by oznámení své kandidatury přizpůsoboval sjezdu ČSSD. „Absolutně, ale absolutně ne. Sice jsem tušil, že sjezd ČSSD je někdy v březnu tohoto roku, ale absolutně jsem netušil, že je už 10. března. Je to velmi jednoduché. Bude to čtvrté výročí mé inaugurace, a to je vše,“ řekl.

„Já vám řeknu něco, co možná bude nepříjemné, ale já rád říkám nepříjemné věci. Pokud budu kandidovat, tak se budu obracet na všechny občany, bez ohledu na jejich stranické preference. Pokud se mě rozhodne nějaká politická strana podpořit, tak to budu brát jako sympatické gesto, ale nikoli rozhodující.“

Téma sjezdu ČSSD však ještě neopustil. Bude prý záležet jen a pouze na straně, jak se rozhodne, zda si bude přát, aby ji i dál vedl Bohuslav Sobotka. Když byl předsedou strany Miloš Zeman, tak podle vlastních slov prosadil do stanov, že se personální volby budou konat tajně. „To se trochu obešlo tím, že se hlásí nominace, což ještě není přímo volba. Já si myslím, že by bylo pro stranu mnohem informativnější, kdyby se i o těch nominacích hlasovalo tajně,“ popsal svou představu prezident. „Rozhodně to nebude tak masivní podpora, jako když pečlivě zvednete ruce a díváte se, kdo vás kontroluje,“ doplnil host.

Okamžitě také uvedl, že v Jihočeském kraji ČSSD hlasovala o nominacích tajně a Sobotka důvěru nezískal.

Dluhopisy Andreje Babiše

Stranou pozornosti Miloše Zemana nezůstala ani dluhopisová aféra ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prezident má za to, že by bylo pěkné, kdyby Babiš odkryl své příjmy. 

Ale pouze za předpokladu, že ostatní čeští politici učiní totéž. „Pokud všichni politici zveřejní své majetkové poměry, tak proč by to neudělal i Andrej Babiš,“ řekl prezident. Ideální by podle jeho názoru bylo, kdyby zákon celému establishmentu nařídil rozkrýt své majetkové poměry.

„Velmi bych si přál, aby příjmy některých našich zatím nejmenovaných politiků byly audity prověřeny se stejnou důkladností jako příjmy Andreje Babiše,“ uvedl prezident. „Jsou politici, kteří se mohli obohatit na různých privatizačních zakázkách a na různých poměrně podivných transakcích, které v minulých letech proběhly,“ doplnil.

Prozatím celá kauza není v takové fázi, aby byl Babiš zralý na rezignaci. „Tak za prvé pane Keblúšku, já nejsem soudce a vy taky ne,“ konstatoval prezident.

A pokud by kvůli tomu přece jen padla vláda, Zeman by jmenoval úřednický kabinet, jak to učinil již v roce 2013. „Já bych v takovém případě jmenoval úřednického premiéra, což se u nás stalo již čtyřikrát, ale myslím si, že žádný politik toto neudělá, protože by vypadal směšně a směšnost je něco, co voliči neodpouštějí,“ zaznělo z úst prezidenta.

Budu tak trochu kacíř

Prezident také zpochybnil kybernetické útoky na ministerstvo zahraničí. Připomněl i hackerské útoky na soukromý e-mail premiéra Bohuslava Sobotky nebo na server Demokratické strany v USA. „Budu tak trochu kacíř. Já vidím velké riziko teroristických útoků v Evropě a tedy i v České republice, ale myslím si, že ty žvásty o kybernetických útocích jsou tak trochu móda. Kdyby nějaký hacker ohrozil provoz jaderné elektrárny, tak bych to považoval za vážnou věc,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Současnou debatu o kybernetických útocích považuje Zeman za tak trochu úsměvnou. „Já se musím zasmát, protože si říkám, někdo si dělá reklamu, aby se zvýšil rozpočet institucí bojujících proti tomuto nebezpečí. Každá instituce se snaží zvýšit svojí roli, zvětšit svůj rozpočet a každá instituce se vás bude snažit přesvědčit, že je nepostradatelná. Donald Trump teď vydal krásné nařízení. Nařídil, aby každá instituce, která bude chtít zavést nějakou novou regulaci, tak bude muset napřed dvě regulace zrušit,“ pochvaloval si prezident. U Donalda Trumpa ocenil, že především plní své předvolební sliby. „Já si vážím člověka, který plní své sliby a to je vše,“ zdůrazňoval prezident.

V souvislosti s hackery vzpomněl prezident ještě jeden případ. „Amerika špiclovala Angelu Merkelovou, jak dobře víte. Dokonce odposlouchávala její telefonické rozhovory. Ale protože my nejsme Německo a náš premiér není Angela Merkelová, tak my si příliš lichotíme, když si myslíme, že by o nás pracovníci zahraničních služeb mohli mít zájem,“ řekl Miloš Zeman.

Vážím si lidí, kteří plní své sliby

Když se rozhovor blížil ke konci, Zeman se zastal Donalda Trumpa i v jeho rozhodnutí nevpustit do USA občany sedmi muslimských zemí. „Pane redaktore Keblúšku, každá suverénní země má svaté právo rozhodnout o tom, kdo smí a kdo nesmí vstoupit na jejich půdu. Kdo to nemůže udělat, tak v podstatě ztrácí svojí suverenitu. To je abeceda, pane Keblúšku, o tom nemusíme diskutovat,“ přisadil si Zeman.

Ještě jednou se Zeman vrátil také k teroristické hrozbě. „Já už jsem to říkal na půdě OSN. Nemylme se, Islámský terorismus nelze redukovat na Islámský stát,“ uvedl pochmurně prezident. Vedle toho tu jsou ještě al-Káida a další velmi nebezpečné organizace.

Nakonec si prezident rýpl do České televize

„Bylo mi potěšením a doufám, že nebudete opakovat americkou volební noc ve prospěch Clintonové v poměru 4:0. Buďte trochu víc objektivní, pane redaktore,“ doporučil Zeman Keblúškovi. Ten si to však nenechal líbit. „Já se musím ohradit, protože Česká televize má k tomu zpracovanou vlastní analýzu, kterou pošle Radě ČT,“ kontroval Keblúšek. Zeman si však nedal pokoj. „Jste loajální, ale to vás nevyviňuje,“ uzavřel prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…