Milovníci cigaret si mohou oddechnout. Koalice se hádá nad zákazem kouření

19.05.2015 19:30

Poslanci by mohli schválit plošný zákaz kouření v restauracích, jak kuřáci, tak provozovatelé hospod a restaurací však mohou být prozatím v klidu. Koalice se totiž nemůže shodnout nad tím, který zákaz by byl lepší, zda ten z dílny ANO, či spíše ten z ČSSD. První je na stole, druhý kritizují vládní právníci. Informuje o tom server iDnes.cz.

Milovníci cigaret si mohou oddechnout. Koalice se hádá nad zákazem kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Zákaz kouření v restauracích se ANO snaží prosadit od 24. října loňského roku, zatím ovšem marně, protože jsou proti sociální demokraté.

„Myslím, že to není o kuřácké lobby. U nás v klubu je řada kuřáků včetně mě a všichni tento návrh podporujeme včetně mě, protože je jednoduchý a rychle realizovatelný. Proti tomu je návrh ministra Němečka, který řeší i jiné toxikomanie a navíc má skluz v legislativním procesu. Byl v legislativní radě, ta ho ale vrátila, aby zákon opravil. Sociální demokraté nám řekli, že z jejich pohledu má přednost vládní návrh. Přitom jsme jedna z posledních zemí v Evropě, kde je možné kouřit v restauracích. To chceme napravit,“ konstatoval Faltýnek.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák kontroval, že koalice musí prosadit řadu důležitých zákonů, např. o podpoře biopaliv či registru smluv. Nelze říci, že by byl zákon o zákazu kouření důležitější, je třeba řešit věci postupně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ujišťuje, že stojí o to, aby zákon o zákazu kouření prošel, ale ten vládní, který se měl zadrhnout na protidrogovém fondu.

Němečkův návrh se týká i alkoholu. Pivo by napříště nemělo být nejlevnějším nápojem v restauracích. Hospodští by také mohli nést odpovědnost za to, že se v jejich podnicích nebudou pohybovat podnapilí mladiství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…