Milý Andreji, proč po tobě tak jdou? Jsou v tom církevní restituce, lithium i spřátelený úředník ze Slovenska. Advokát Hrádela rozebírá nejnovější kauzu kolem Babiše

19.07.2017 21:09

Advokát Karol Hrádela se na svém facebookovém profilu zamyslel nad tím, proč proběhla razie v několika velkých pekárnách na Slovensku. Ty souvisejí s exministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten měl ovládnout i přes zákaz antimonopolního úřadu slovenský trh s pečivem.

Milý Andreji, proč po tobě tak jdou? Jsou v tom církevní restituce, lithium i spřátelený úředník ze Slovenska. Advokát Hrádela rozebírá nejnovější kauzu kolem Babiše
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

„Tak jsem si říkal, jak by celou problematiku včetně načasování kontroly hodnotila moje babička, pokud by byla babičkou Andreje Babiše. Asi by mu napsala následující dopis,“ uvedl své řádky Hrádela.

„Milý Andrejko, v novinách píší, že prý jsi měl podvádět na Slovensku a že v Tvých pekárnách probíhají nějaké kontroly. Vůbec se nedivím, že takováto kontrola probíhá. Připadá mi, že dostáváš spravedlivou odměnu za to, že jsi neposlechl přátele spojené s Osudem, nezůstal jsi jen v podnikání. Vstoupil jsi proti jejich vůli a bez ohledu na jejich doporučení do politiky. Zamotal jsi dohodnuté hrátky mocných. Lze Osud porazit, ale je to složité a vyžaduje to značnou opatrnost. Pokud někdo upřednostňuje zájmy své země před zájmy úzké skupiny lidí, nemůže se divit, že mu vzniknou zdánlivě náhodné komplikace,“ zmínil úvodem fiktivního dopisu Hrádela.

A vzpomněl i na prezidenta Miloše Zemana, který se podle Hrádelových slov rovněž jistě nediví vznikajícím problémům, když v minulosti rýpal do církevních restitucí. „Stejně tak se nemohl divit ani poslanec Sládek, který se vyjadřoval, byť asi více z populistických důvodů než z vlastního přesvědčení, proti církevním restitucím, že je zadrželi den před volbou prezidenta republiky, a on, ač oficiální kandidát na prezidenta a poslanec zákonodárného sboru, nemohl jako poslanec hlasovat, a tak byl za prezidenta zvolen někdo jiný. Co na tom, že jej soud později osvobodil,“ dodal k problematice Hrádela. 

Nechyběla ani připomínka ministra Svobody, předsedy SPD Tomia Okamury, premiéra Jiřího Paroubka či Víta Bárty (VV). „A co tři poslanci ODS, kteří vyhrožovali, že nejenže nepodpoří státní rozpočet, ale zejména zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi? Jak se mohli divit, že pak byli trestně stíháni? Co na tom, že je soud později osvobodil. A co ten advokátek, který si dovolil zastupovat před Ústavním soudem, ten se také nemohl divit, že došlo k útoku na něj den před jednáním Ústavního soudu? A co senátoři, kteří napadli zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi u Ústavního soudu, ti se také nemohli divit tomu, že v prvních volbách, které následovaly po schválení zákona, z nejsilnější vládní strany pak za ni kandidoval jediný a ostatní, co zákon napadli, měli smůlu, zatímco u těch, co tak neučinili, to bylo naopak?“ ptá se stále s majetkovým vyrovnáním s církvemi. 

„A za této situace se jako blesk z čistého nebe, milý vnoučku, objevíš Ty se svými řečmi o spravedlnosti a poctivosti, a dokonce to chceš, vědom si rizik, prosazovat v zájmu své vlasti,“ podotýká Hrádela v dopise babičky Babišovi. 

Podle jejích slov se Babiš nemůže divit, když tedy hovoří o zdanění církevních restitucí. „Jak se pak můžeš divit, že Ti vznikají problémy doma i v zahraničí, když chceš příznivce osudu připravit o miliardy? Osud je mocný a nemá rád, když někdo nerespektuje jeho oblíbence a ohrožuje ‚jejich‘ miliardy. Peníze jsou vždycky až na prvním místě, to platí i pro Osud a jeho podporovatele,“ píše se v dopise. 

Dodává také to, že se Babiš nemůže divit, že za předsedu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k úniku policejních spisů v souvislosti s údajnými nahrávkami rozhovorů mezi Babišem a jedním novinářem byl zvolen bývalý člen KDU-ČSL a nyní představitel TOP 09 s tím, že se závěry z této komise očekávají těsně před volbami. 

A nemůže se prý divit ani tomu, že proti němu jde Protimonopolní úřad Slovenské republiky, v jehož čele je od listopadu 2011 JUDr. Tibor Menyhart, který byl jmenován vládou na návrh jejího tehdejšího prvního místopředsedy Jána Figeľa, shodou okolností mnohaletého předsedy Křesťanskodemokratického hnutí ve Slovenské republice a v letech 2004–2010 evropského komisaře pro výchovu a vzdělávání.

„Měl jsi, můj milý vnoučku, důkladně zvažovat, zda budeš hájit zájmy ČR a postavíš se proti Osudu a korupčníkům, anebo budeš hájit někoho a něco jiného. Pokud bys neprosazoval zájmy státu i ke své škodě, ale zájmy vlastní, neměl bys problémy. Osud je těžkým soupeřem, a tak zvaž, co Tě čeká a jak se ubráníš, byť i neoprávněné kritice a tomu, co se zřejmě chystá,“ vzpomněla „babička“ i na další kauzy – například korunové dluhopisy, Čapí hnízdo či lithium.

„Vůbec není důležité, zda někdo něco udělal, či ne. Často stačí někoho dočasně na základě nepravdivých údajů poškodit a politicky zlikvidovat. Možná se to občas poněkud přežene. Koneckonců, připomeň si, co se stalo jistému bývalému českému ústavnímu činiteli, který později působil na vyšší úrovni a který již není mezi námi. Taky sliboval, že opatří určité důkazy a učiní určité kroky, které by se Osudu nelíbily. Kdo teď pomůže jeho rodině? Byl to Tvůj protivník, ale stejně jako Ty to byl vlastenec a slušný člověk,“ uzavřela babička s přáním, aby se její statečný vnouček měl hezky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …