Milý voliči TOP 09. Chtěls pět deka knížete, dostals i 15 deka Kalouska

23.08.2012 12:52

O vedení Prahy se nepřestává bojovat ani dva roky po komunálních volbách. I když loni nahradila v městské radě sociální demokracii TOP 09, za níž na podzim demonstrovaly stovky lidí, obroda se nekoná. Podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky to jen dokládá paradox této strany se Schwarzenbergem ve štítě, ale s kalouskovskými matadory v praxi.

Milý voliči TOP 09. Chtěls pět deka knížete, dostals i 15 deka Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dva nejvyšší politici TOP 09. Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Pražský primátor Bohuslav Svoboda si dovolil sáhnout na zlaté tele lobbistů pohybujících se kolem pražské politiky – na Dopravní podnik – a se zlou se potázal. Před několika měsíci si spolu s generálním ředitelem Vladimírem Lichem zadali u Transparency International a poradenské firmy KPMG sérii auditů a na jejich základě Lich vypověděl šest z deseti pro Dopravní podnik nejméně výhodných smluv.

U čtyř zbylých, fakticky nevypověditelných, inicioval klasické forenzní šetření, spojené s kvantifikací škod. K podpisu této smlouvy s auditory KPMG mělo dojít v polovině srpna, ale nedošlo. Místo toho byl Lich s třicetiletou manažerskou praxí v amerických firmách náhle odvolán. „V tu chvíli totiž přestalo jít jen o vliv a peníze a začalo se hrát o pobyt na svobodě a tady, jak víme, jdou všechny ohledy stranou,“ píše v komentáři pro týdeník Reflex Bohumil Pečinka.

Pár hodin po trestních oznámeních byl ředitel odvolán

Minulé pondělí se vedení Dopravního podniku Praha rozhodlo podat trestní oznámení na bývalé manažery. To vyvolalo obrovský poprask, protože nikdo netušil, o jaká jména z okolí bývalého generálního ředitele Martina Dvořáka, lobbisty Iva Rittiga, nebo z bývalého i nynějšího složení dozorčí rady i představenstva se jedná.



Na středeční tiskové konferenci za účasti primátora Bohuslava Svobody pak ředitel Lich oznámil, že podává za DP několik trestních oznámení, která se týkají předchozího vedení. Hned odpoledne ale dozorčí rada doporučuje Lichovo odvolání a o den později k němu představenstvo také přikročilo. Šíří se informace, že nové vedení skartuje některé dokumenty. Pod dojmem těchto zpráv pronikají v pátek ráno do budovy DP policisté a zajišťují potřebné dokumenty.

Exguvernér Tůma versus kalouskovský matador

„Když na podzim 2010 demonstrovaly stovky lidí proti pražské koalici ODS a ČSSD, spojovaly si s TOP 09 obrodu pražské politiky. O rok později se skutečně ´topkaři´ objevili v městské radě, ale záhy došlo k paradoxu, který dobře charakterizuje celou TOP 09: ´Chtěli jste pět deka Schwarzenberga, ale k tomu jste dostali také patnáct deka Kalouska,“ glosuje situaci ve straně komentátor Bohumil Pečinka.

Stejně tak tomu bylo i v případě Dopravního podniku. „Zatímco ekonom a strážce městských financí Zdeněk Tůma podporoval Liche, jeho svržením se zabýval starý kalouskovský matador z různých lidoveckých ministerstev Jiří Nouza. Úspěšně mu v tom sekundoval zastupitel za ODS David Vodrážka, spojený s podpisy několika nevýhodných smluv z minulého období,“ připomíná Bohumil Pečinka.

Hlavní město je zralé na předčasné volby

„Tragické na celé situaci je, že pražská politika v této věci už není schopna se s náporem politických gangsterů vyrovnat a k řeči bohužel přichází trestní právo,“ konstatuje v komentáři pro Reflex Pečinka s tím, že nelze odhadnout, jak celá akce dopadne, ale začíná být čím dál jasnější, že hlavní město je zralé na předčasné volby.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…