Mimo záběry objektivů: „Veřejně vraždíte lidi.“ Reportér ČT pod tlakem. Demonstranti mrzli, obránci televize pili grog

18.11.2022 18:07 | Reportáž

Česká televize se pos*ala. Rakušan, Němcová, Fiala, Pekarová a Lipavský v pytlích jako Putin. To bylo vidět na protivládní demonstraci, která se pochodem dostala před veřejnoprávní televizi na Kavčích horách v Praze. ParlamentníListy.cz zaznamenaly okamžiky, které nikde jinde neobjevíte.

Mimo záběry objektivů: „Veřejně vraždíte lidi.“ Reportér ČT pod tlakem. Demonstranti mrzli, obránci televize pili grog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní průvod k budově České televize. Účastníci pochodu požadovali také demisi vlády

„ČT vrátila slovu kanál původní význam.“ Nesli nad sebou hodně rozezlení lidé. Šli jsme 17. listopadu s protivládními demonstranty Prahou až před Českou televizi a všímali si detailů, které ostatní média nezajímají...

Pochod plný emocí

Iniciativa Česko na 1. místě včera uspořádala demonstraci před Českou televizí na Kavčích horách v Praze. ParlamentníListy.cz si spíše všímaly reakcí lidí a detailů celé akce. Ještě při začátku pochodu v Opletalově ulici si jeden rozezlený Pražan postěžoval: „Co mi tady řvete pod oknama. Přišel jsem se podívat, co je to tady za morální úpadek. Vraťte se na vesnici.“ Nicméně, když viděl rozezlený dav, který řval z plných plic: „My jsme tady doma!“, raději se ztratil v postranní ulici.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Transparenty zněly dost výmluvně: „Televize veřejná, banda je prodejná,“ anebo „ČT 24 – Pohádky ovčí babičky.“ Jeden z aktivistů už měl na papírové ceduli výsledek pomyslné ankety Dezinformátor 2022. Do užší nominace se mu dostaly ČT, Seznam.cz, Forum24 a vláda ČR. Prý „vyhráli všichni“, jak bylo také psáno na cedulce velikosti A4. Na jednom z větších transparentů byla část české vlády ve stejných pytlích, do kterého uložil na vlajce před vnitrem Vladimira Putina ministr Vít Rakušan, který ostatně nazval tyto demonstranty šmejdy. I on byl ve zmíněném pytli. Nejpřesněji mínění všech blížících se na „Kavky“ vyjádřil nápis: „Česká televize se posrala!“

Své horké chvilky si na Nuselském mostě zažil reportér domácí redakce ČT Richard Samko a jeho blonďatý dlouhovlasý kameraman, kterému někteří dali přezdívku „zlatovláska“. „Je mi z vás na blití. Zruším poplatky, když vidím, jak vymýváte mozky důchodcům. Veřejně vraždíte lidi,“ zařval na ně chlapík, co šel na Nuseláku po chodníku. Samko se mu jal ihned ukazovat, jak do vysílání zařazují tuto protivládní demonstraci a jsou objektivní, ale stěžovatele nepřesvědčil.

Havloids bránili televizi

Za skandování „Demisi, demisi“, „Máme toho dost“ či „Fialovej hnus“ se několikatisícový dav dostal k pódiu před budovou televizáckého Rohlíku. Tam v ústraní stáli s transparentem Pracky pryč od ČT motorkáři z Havloids Memorial Club většinou s helmami na hlavách. A samozřejmě se s demonstranty pustili do různých hádek s tím, aby příchozí nevěřili ruské propagandě.

Ostatně v říjnu na twitteru vysvětlil člen zahraniční redakce ČT, která je alespoň podle internetových stránek mnohem větší než ta domácí, Jakub Szántó existenci klubu takto: „Ano, jsme regulérní motorkářský klub. Nijak extra velký a recese stála u jeho zrodu i mnoha aktivit. I tak ale klub pro řidičky a řidiče motorek a skútrů.“ Szántó autorovi tohoto článku v iráckém Kurdistánu vysvětloval, že dávat výkřiky z facebooku či twitteru do článků není ta správná novinařina, což bylo v době, kdy už je do svého zpravodajství běžně zařazovala i ČT.

O kousek dál, před vchodem do hlavní budovy televize, postávala další skupinka obránců ČT. Na stolečku jim tam stála flaška tuzemáku a někteří si přihýbali z kouřících kelímků. Ještě dál, směrem k budově zpravodajství veřejnoprávní televize, stál plot, který hlídala policie, aby tudy neprošel žádný z údajných „dezolátů“.

To již na pódiu vystoupil bývalý vojenský zpravodajec Jiří Wagner, který se soudí kvůli zablokování svého portálu Exanpro.cz jako dezinformačního hned po ruské invazi na Ukrajinu. Ostatně, jak sdělil, tak moderátor ČT Jakub Železný, který nemá na svém místě podle jeho slov co dělat, jich chtěl pozavírat mnohem víc. Mezi demonstranty bylo v tu dobu podle Wagnera nespočet kontrarozvědčíků z Bezpečnostní informační služby (BIS). Při akci v nečase, do kterého by „člověk ani psa nevyhnal“, štěkalo lidských bytostí poměrně dost. Zatím jen štěkali, i když někteří předpokládali, že už začnou i kousat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…