Mimořádné jednání k útoku na Ukrajinu. Šéfka Sněmovny odhalila předem, co přijde

24.02.2022 15:55

Rusko pokračuje v mohutné ofenzivě proti Ukrajině, která v zemi vyhlásila válečný stav. Poslanecká sněmovna se dnes mimořádně sešla vzhledem ke kritické válečné situaci na Ukrajině. „Probudili jsme se do nové reality, je potřeba na to reagovat,“ řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s tím, že se dá očekávat usnesení, v němž poslanci jednoznačně odsoudí ruskou agresi a vyjádří podporu Ukrajině. Jednání se účastní také ukrajinský velvyslanec, který by měl k poslancům zřejmě také promluvit.

Mimořádné jednání k útoku na Ukrajinu. Šéfka Sněmovny odhalila předem, co přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Adamová Pekarová

Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o tom, jak situaci okomentuje, jak bude vypadat příslušné usnesení a jaké pokyny a mandát pro vládu poslanci schválí. Sněmovní výbor pro bezpečnost na svém dnešním zasedání vyzval vládu k příjetí nejtvrdších možných sankcí vůči Rusku. Vpád ruské armády na Ukrajinu odsoudili poslanci tohoto výboru jako válečný akt a závažné porušení mezinárodního práva.

Schůzí Poslanecké sněmovny se poslanci rozhodli svolat rychle, začala od 16:00. Je podle ní nezbytně nutné, aby poslanci přišli s jednoznačným stanoviskem už během dneška. „Schůze byla svolána z popudu poslanců, kterých bylo přes 70. Situace je mimořádná, probudili jsme se dnes do nové reality. Je třeba na to reagovat,“ uvedla předsedkyně Sněmovny v odpoledním vysílání ČT24.

„Jednoznačně se dá očekávat odsouzení ruské agrese, která probíhá v rozpoutání války na Ukrajině. Určitě se dá očekávat jednoznačná podpora Ukrajině, jakožto suverénnímu samostatnému státu, který se má o své existenci a budoucnosti rozhodovat sám. Je to také i podpora vládě v krocích, které činí,“ dodala Pekarová Adamová.

Mimořádné schůze Poslanecké sněmovny se účastní také ukrajinský velvyslanec. „Na jednání jsem ho rovněž přizvala. Předpokládám, že poslanci umožní i jeho vystoupení. Myslím, že bychom z jeho úst měli slyšet popis té reality a skutečnosti,“ doplnila s tím, že věří, že se dostaneme společně k tomu, jak můžeme Ukrajině pomoci.

Vláda podle ní koná i bez ohledu na Poslaneckou sněmovnu velmi správně. „Znamená to, že půjde spíše o vyjádření podpory kroků vládě jako takových. Je důležitá podpora v tom smyslu, že k tomuto kroku vyzve nejen vládní koalice, ale že se připojí i opoziční poslanci,“ řekl a uvedla, že dnes zasedla i Bezpečnostní rada státu, zítra bude zasedat vláda. Jsou rozběhnutá další jednání i v nadnárodní úrovni.

„Základem celého usnesení Poslanecké sněmovny, které se už připravuje, obsahuje i výzvy o přijetí nejtvrdších možných sankcí vůči Rusku. I to, k čemu vyzýval zahraniční výbor. Bude to výzva k velmi razantním a tvrdým krokům a postojům. Zároveň to bude jasná podpora Ukrajiny, která v tuto chvíli potřebuje podporu ostatních států,“ shrnula předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…