Ministerstvo dopravy chtělo postavit do latě radnici, ale nepovedlo se. Městu dal nyní za pravdu i Ústavní soud

08.12.2016 21:09

Advokátka a někdejší politička Jana Zwyrtek Hamplová zajásala. Ústavní soud se zastal města Pelhřimov proti Ministerstvu dopravy. Hamplová v této souvislosti připomíná, že samospráva se těší vysoké důvěře občanů, o které si Poslanecká sněmovna či ministerstva můžou nechat jen zdát.

Ministerstvo dopravy chtělo postavit do latě radnici, ale nepovedlo se. Městu dal nyní za pravdu i Ústavní soud
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

„Stát nařídil prostřednictvím Ministerstva dopravy městu, aby odstranilo na své náklady zdroj ohrožení provozu na silnici podle zákona o pozemních komunikacích, a to přesto, že pozemky, na kterých byla veřejná zeleň, o kterou šlo, nebyly ve vlastnictví města, ale státu. Podle názoru města tak mělo ministerstvo uložit tuto povinnost Ředitelství silnic a dálnic, tedy vlastní příspěvkové organizaci, protože město má tuto povinnost jen ke svým vlastním pozemkům,“ popisuje situaci advokátka, která město Pelhřimov zastupovala u soudu.

Ministerstvo dopravy bylo naopak přesvědčeno, že zeleň, která ohrožuje bezpečnost provozu ve městě, musí být odstraněna městem. Spor skončil až u Ústavního soudu a ten dal za pravdu městu, což Jana Zwyrtek Hamplová přivítala, protože se ukázalo, že český stát není všemocný a samospráva je skutečně samosprávou. Podle jejího názoru bychom měli mít na paměti, že samospráva se těší vysoké důvěře občanů, o které si kupříkladu Poslanecká sněmovna a jiné státní instituce mohou nechat jen zdát.

Celé vyjádření najdete zde

„Je zapotřebí více takových měst, jako je Pelhřimov, která si to nedají líbit. Samospráva je zakotvena v Ústavě, a nikdo nám ji nesmí brát ani do ní zasahovat, a už vůbec ne stát. Naopak – je nutné, aby si stát už konečně zvykl na to, že národním výborům je konec. Jsem velmi ráda, že samospráva našla v tomto směru u Ústavního soudu jasné zastání,“ pochvalovala si advokátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…