Ministerstvo dopravy se soudí s ÚOHS o flash disky s dokumentací k mýtné zakázce

10.05.2018 13:30

Ministerstvo dopravy chce, aby mu antimonopolní úřad vrátil část flash disků, na kterých ministerstvo předávalo zájemcům o zakázku na výběr mýtného potřebnou dokumentaci a které si úřad vyžádal. Úřad je však Ministerstvu dopravy odmítl vrátit, a proto se ministerstvo obrátilo na soud, aby o jejich navrácení rozhodl. Podle informací ČTK, to dnes poslancům z kontrolního výboru řekl ministr dopravy Dan Ťok, když je informoval o stavu zakázky na výběr nového dodavatele mýtného systému.

Ministerstvo dopravy se soudí s ÚOHS o flash disky s dokumentací k mýtné zakázce
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím nepravomocně tendr zrušil, a to ze dvou důvodů. Vedle neurčitosti některých podmínek zakázky se mu nelíbil způsob, jakým Ministerstvo dopravy předávalo zadání tendru uchazečům. Dokumentaci rozesílalo na zmíněných přepisovatelných flash discích, ale prý neuvedlo bližší informace o obsahu médií ani o přesném počtu obsažených souborů, uvedla ČTK. „Při mechanickém porovnání se jedná o rozdíly zhruba ve 30 000 souborech. V tzv. ‚anonymizované‘ verzi dokonce některé soubory zcela chybí, některé se obsahově liší,“ uvedl ve středu předseda ÚOHS Petr Rafaj.

„My jsme poskytli ÚOHS zhruba 90 flash disků, které obsahují citlivou dokumentaci, kde je duševní vlastnictví (současného provozovatele systému) Kapsche,“ řekl Ťok ČTK. Úřad podle něj ministerstvu sdělil, že chce pouze část těchto disků použít jako součást rozhodnutí. Proto ho ministerstvo kvůli opatrnosti požádalo, aby mu zbytek vrátil, což ale úřad odmítl.

„My si myslíme, že máme povinnost duševní vlastnictví současného provozovatele chránit, protože tam jsou opravdu citlivé dokumentace a je tam veškerá dokumentace stávajícího systému. A upřímně, rádi bychom zjistili, jak se s těmi disky zacházelo, jestli se s nimi nemanipulovalo. Tak jsme požádali soud, aby rozhodl, zdali nám je má, nebo nemá ÚOHS vrátit,“ popsal Ťok. Poslancům řekl, že podle jeho názoru není ÚOHS schopen prokázat, kde se disky celou dobu nacházely.

Ťok také zopakoval, že ministerstvo proti rozhodnutí antimonopolnímu úřadu podá rozklad. Soutěž nezruší a bude chtít, aby buď v rozkladovém řízení předseda ÚOHS Petr Rafaj, nebo soud rozhodl, jestli zrušení soutěže bylo správné, řekl ČTK. „Paralelně s tím můžeme dělat další řízení a na tom pracujeme,“ dodal.

Poslancům řekl, že nový zákon o veřejných zakázkách umožňuje, aby ministerstvo na jeden předmět díla vedlo dvě výběrová řízení. „Tím pádem se nám uvolní trošku ruce pro další kroky,“ podotkl. Další prodloužení smlouvy se současným provozovatelem označil za variantu, která „vede do nápravného zařízení“. Ťokův náměstek Jakub Kopřiva řekl, že pokud se nepodaří zadávací řízení dokončit a podepsat smlouvu do konce letošního října, neobejde se to na určitý čas bez přímého zadání zakázky komukoli.

Poslanec Radek Zlesák (ANO) vyjádřil údiv nad tím, že třeba v Německu je flash disk považován za obvyklý nosič médií, zatímco v ČR se z toho stal problém. Miroslav Kalousek (TOP 09) poznamenal, že po čtyřech letech stát utratil desítky milionů, nedostal se nikam a ztratil čtyři roky času. Podle něj je ministerstvo bezradné.

Ministerstvo dopravy v tendru vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll. S cenou 10,75 miliardy korun měla deset let s použitím satelitní technologie od roku 2020 vybírat a spravovat mýtné na dálnicích a silnicích první třídy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…