Ministerstvo obrany musí odložit nákup granátů. Zde je důvod

17.09.2018 14:05

Ministerstvo obrany nesmí sedm měsíců nakoupit ruční útočné granáty, zakázal to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Smlouvu na jejich dodávku totiž ministerstvo uzavřelo před uplynutím lhůty pro podání námitek.

Ministerstvo obrany musí odložit nákup granátů. Zde je důvod
Foto: por. Nikola Hájková
Popisek: Střelby z dlouhých zbraní

Úřad o rozhodnutí předsedy Petra Rafaje informoval v tiskové zprávě. Ministerstvo zakázku vyhlásilo loni v červnu, dodavatele, společnost Česká zbrojovka, vybralo v prosinci a ještě týž měsíc s ním uzavřelo smlouvu. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.

Podle dřívějších informací deníku E15 jde o zakázku za 200 milionů korun.

Hned v lednu se na ÚOHS obrátila další společnost, která se o smlouvu ucházela, STV Group. Úřad v dubnu rozhodl o zákazu plnění smlouvy, rozklad proti tomuto rozhodnutí podalo nejen Ministerstvo obrany a Česká zbrojovka, ale i STV Group. Předseda úřadu Petr Rafaj jim ale nevyhověl.

„Ministerstvo obrany porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek, když uzavřelo smlouvu před uplynutím lhůty pro podání námitek. V průběhu správního řízení Úřad nezjistil, že by nastaly okolnosti, za nichž by zákaz plnění smlouvy ohrozil bezpečnostní zájmy ČR a pro něž by mohlo být od zákazu smlouvy upuštěno. Zadavatel však prokázal důvody hodné zvláštního zřetele spojené s veřejným zájmem, pro které Úřad uložil zákaz plnění smlouvy odkladným účinkem v délce sedmi měsíců,“ uvedl Rafaj.

ÚOHS zamítl všechny podané rozklady a rozhodnutí první instance potvrdil v plném rozsahu. Kromě odloženého plnění smlouvy musí ministerstvo ještě uhradit náklady řízení ve výši 30.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…