Ministerstvo sociálních věcí navrhuje snížení doplatků na bydlení lidem v ubytovnách

14.09.2015 19:25

Ministerstvo práce chystá snížení doplatku na bydlení lidem, kteří žijí v ubytovnách. Náklady na bydlení, podle nichž se dávka vypočítává, by tam neměly nově překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt. Dosud to bylo 90 procent. Resort s tím počítá v návrhu novely o hmotné nouzi. Ruší v něm i souhlas obcí s přidělováním dávek. Platforma pro sociální bydlení chystané krácení dávky kritizuje. Podle ní majitelé ubytoven ceny nesníží, lidé tak budou muset střechu nad hlavou zaplatit z peněz na jídlo.

Ministerstvo sociálních věcí navrhuje snížení doplatků na bydlení lidem v ubytovnách
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jedna z ubytoven pro nepřizpůsobivé v okrajové části Chomutova.

Doplatek od státu má po zaplacení nákladů na bydlení a služeb člověku či rodině zajistit, aby měla peníze na živobytí. Podle stanovených nákladů se částka v nájmu v Praze pohybuje podle počtu osob od 7 623 do 18 674 korun měsíčně, v nejmenších městech a obcích od 4 730 do 12 430 korun. Lidem z ubytoven by se z toho nově mělo započítat 70 procent místo 90 procent.

V hlavním městě by se tak normativ v ubytovně pro jednotlivce rovnal 5 336 korunám, byl by tak zhruba o 1 525 korun nižší než dnes. Čtyřčlenná a početnější rodina z ubytovny by mohla mít náklady 13 072 korun, takže asi o 3 735 korun nižší než dnes. V Ostravě by čtyřčlenná rodina měla mít v ubytovně maximálně výdaje 10 698 korun místo nynějších 13 755 korun.

Ubytovatelé prý ceny nesníží

Ministerstvo práce už v minulosti opakovaně kritizovalo předražené ubytovny se špatnými podmínkami. Podle autorů novely provozovatelé „nepřiměřeně profitují na doplatcích na bydlení a bohatnou na chudobě druhých“. Návrh počítá i se stropem na úhrady za služby podle výdajů, které jsou v daném místě obvyklé.

Platforma pro sociální bydlení zamýšlené snížení dávek kritizuje. „Nedá se čekat, že ubytovatelé ceny sníží. Lidé dostanou na bydlení na dávkách méně, takže budou muset ubytování zaplatit z peněz, které mají na jídlo. Budou mít hlad,“ řekl ČTK Štěpán Ripka z platformy. Toto uskupení lidí z neziskového sektoru a akademiků volá po přijetí zákona o sociálním bydlení.

Novela vznikla původně kvůli tomu, aby se ze zákona o hmotné nouzi vyškrtlo problematické ustanovení o souhlasu obce s vyplácením dávek na bydlení. To se do normy dostalo jako pozměňovací návrh a platí od letošního jara. V praxi ale působí potíže, mohlo by být i v rozporu s ústavním pořádkem. Ministerstvo práce rovnou přidalo i úpravu výše doplatků a další opatření.

Úředníci budou s nájemníky vypracovávat motivační plán

Na ubytovnách by měli lidé dávku dostávat, pokud bude jejich případ „hodný zvláštního zřetele“ – v obci či městě budou mít trvalý pobyt, rodinu, práci, děti ve škole či budou muset zůstat na ubytovně, protože jiné bydlení pro ně není dostupné nebo si ho nemůžou najít a udržet. Úřad práce by měl o tyto informace požádat radnici. Pokud od ní vyjádření nedostane, posoudí situaci sám. Úředníci by měli s nájemníkem z ubytovny, který pobírá doplatek na bydlení, vypracovat „motivační plán“. Obsahovat má opatření a harmonogram k nalezení běžného bytu. Pokud příjemce dávek nebude úkoly plnit, mohl by o peníze od státu přijít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…