Ministerstvo zahraničí nemá informace o Češích v Británii v urgentní nouzi

21.12.2020 13:05

Ministerstvo zahraničí nyní nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) chce situaci projednat na dnešním zasedání vlády. Všem českým občanům v Británii, kteří se zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, bylo v neděli zasláno upozornění. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo zahraničí nemá informace o Češích v Británii v urgentní nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Česká republika zastaví lety z Velké Británie od dnešních 12:00, oznámilo ráno ministerstvo zdravotnictví. Lety ruší i další evropské státy kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. Už od neděle musí lidé přijíždějící ze Spojeného království do Česka nastoupit do povinné domácí karantény.

Ochranné opatření ministerstva zdravotnictví o zrušení letů je podle ministerstva zahraničí dočasné. "Česká republika tak reaguje, podobně jako další státy EU, na nedostatek informací o šíření nové mutace koronaviru ve Spojeném království. Opatření se mohou dále upravovat a sjednocovat po dnešním jednání na evropské úrovni (IPCR)," uvedl úřad.

"V současné době nemáme informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Všem českým občanům v Británii, kteří jsou zaregistrováni v databázi DROZD, bylo včera (v neděli) zasláno upozornění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček navrhne projednání celé situace na dnešním zasedání vlády," dodalo ministerstvo.

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, nyní po návratu povinně nastupují do karantény. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

Spojené království už dříve patřilo v tzv. cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, museli při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na covid-19, nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…