Ministerstvo zdravotnictví prý klame poslance. Jde o zákon proti kuřákům

05.11.2015 18:31

Návrh protikuřáckého zákona, který již delší čas leží v Poslanecké sněmovně, čelí velké kritice. Ministerstvo zdravotnictví varovalo poslance, že je bezpodmínečně nutné zákon schválit do května příštího roku. Vyplývá to prý z evropské legislativy, která musí být do té doby přijata.

Ministerstvo zdravotnictví prý klame poslance. Jde o zákon proti kuřákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Z podoby, jakou rezort zdravotnictví pro své varování zvolil, nepřímo vyplývá následující: Že právě zákaz kouření v restauracích je tím, co po nás EU do několika měsíců požaduje. Vyplývá to i z vyjádření mluvčí rezortu Štěpánky Čechové: „Pokud bychom do té doby zákaz nezavedli, hrozilo by České republice řízení před Soudním dvorem EU i uložení finančních sankcí.”

Skutečnost je ovšem zcela odlišná. Evropská tabáková směrnice, kterou ministerstvo poslancům hrozí, nenařizuje státům jakýkoliv podobný zákaz. Stávající stav v ČR je totiž plně v souladu s touto směrnicí. Tvrzení ministerstva tedy není pravdivé – a to úmyslně.

A co je tedy na ministerském výroku pravda? Protikuřácký zákon kromě zákazu kouření obsahuje i celou řadu dalších paragrafů. Některé z nich jsou i součástí evropské směrnice, konkrétně jde o definici čtyř právních pojmů, regulaci prodeje na dálku a úpravu správních deliktů. A právě pouze tyto relativní detaily musí ČR opravdu do května 2016 uzákonit.

Hlavní část směrnice, která obsahuje nová pravidla pro tabákové výrobky, musí do české legislativy převést ministerstvo zemědělství. Ovšem o regulaci kouření v restauracích směrnice vůbec nemluví. Naprostá většina této „transpozice“ se bude schvalovat v rámci novely potravinového zákona, která ještě neprošla ani vládou. Hlavně zde tedy bude termín 20. 5. 2016 šibeniční.

Hrozí ČR sankce?

Pokud vláda a parlament schválení nestihnou, neznamená to, že okamžitě poté přijde přísná sankce. Problémy s včasným schvalováním evropské legislativy má většina evropských zemí včetně ČR poměrně často. Evropská komise na to reaguje upozorněním, výzvou, a až pak tvrdšími právními kroky. Pokud je legislativa „pouze“ zpožděná v parlamentu, sankce ČR bezprostředně nehrozí.

Za připomenutí stojí tzv. služební zákon, který byl podmínkou vstupu České republiky do EU už v roce 2004. Po nekonečných peripetiích byl realizován až letos, tedy po 11 letech.

Jak poslanci zareagují?

Je pravda, že se protikuřácký zákon nedaří Poslaneckou sněmovnou protlačit. Mnoha poslancům vadí plošný zákaz kouření v restauracích bez výjimek, jiní se ozývají proti možným zákazům kouření na festivalech nebo v ohrazených předzahrádkách. Své kritiky má i zákaz užívání elektronických cigaret či vodních dýmek.

Ministerstvo ale ve snaze věc urychlit vypustilo úmyslně nepravdivý výrok, aby na členy parlamentu „zatlačilo“. Hrozba sankcí ze strany EU totiž obvykle na poslance platí. Je velkou otázkou, zda bude tento pokus úspěšný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…