Ministerstvu dopravy nešéfuje Bárta. Velí tam prý Kalousek

20.11.2010 23:04

Rázný ministr dopravy. Ministr, jehož oblíbenost roste. Vít Bárta. Mnoho lidí nejspíš překvapí spekulace, které se teď objevily. Podle nich totiž Bárta na ministerstvu vůbec nerozhoduje.

Ministerstvu dopravy nešéfuje Bárta. Velí tam prý Kalousek

Mnozí ministerští úředníci a šéfové podřízených institucí tvrdí, že skutečným vedoucím se stal náměstek a státní tajemník Radek Šmerda. "Ten to tam celé řídí," řekl jeden ze zdrojů týdeníku Ekonom.

Kalouskův muž

Šmerda je nestraník, prý má ale úzké vazby na politiky KDU-ČSL, kterým se říká "Kalouskovo křídlo". Mezi nimi mají být například Pavel Severa, Jan Kasal, Jaroslav Kopřiva, Vlasta Parkanová či Milan Šimonovský. Část s Miroslavem Kalouskem přešla do TOP 09, jiní zůstali u lidovců.

Šmerda byl navíc dříve náměstkem na ministerstvu obrany a nejspíš má prsty i v pochybných tendrech, jejichž odhalování teď resortem otřásá. A podobně je na tom i mnoho dalších nových pracovníků na ministerstvu dopravy. Ministr Bárta by se tak lehce mohl ocitnou pod křídly jejich špatné pověsti.

Dal bych za něj ruku do ohně

Nejproblematičtější osobou na ministerstvu dopravy je teď Miloslav Vyplašil, někdejší tajemník náměstka ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy. Právě Vyplašil měl být nejdůležitější spojkou mezi Kopřivou a lobbisty.

"Znám ho už osm let, je to můj kamarád a dám za něj ruku do ohně," zastával se Vyplašila Šmerda. Sám ale svatý určitě není. Měl "dohodit" čtyřmiliardový kontrakt na likvidaci nepotřebné munice firmě Omnipol, vlastněné zbrojařem Richardem Hávou, blízkým Kalouskovým přítelem.

Čtěte:

Ministr Bárta: Úspory musí být vyváženy zvýšením efektivity na železnici

Český ministr dopravy přišel o řidičák. Baví se celý svět

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…