Ministr Chovanec měl plán a ten nevychází, píše Babišův server

15.02.2015 10:28

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) minulý rok představil plán, jak posílit šance policie na úspěch v boji se zločinem ve vietnamské komunitě. Do Česka měli dorazit vietnamští policisté, kteří měli svým českým kolegům pomoci především s rozkrytím prodeje drog v komunitě. Dosud však nedorazili a server Lidovky.cz patřící Andreji Babišovi hledá odpověď na otázku proč.

Ministr Chovanec měl plán a ten nevychází, píše Babišův server
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Odbor mezinárodní spolupráce policejního prezidia udělal maximum pro zajištění vietnamských policistů a jejich působení v České republice. Bohužel ale prozatím žádný nepřijel,“ sdělila mluvčí prezidia Jana Macalíková. "Momentálně vše závisí na vietnamské straně,“ dodala.

První vietnamští policisté měli přitom do Česka docestovat už loni v létě a měli napomoci v infiltraci vietnamské komunity. Miroslav Nožina z Ústavu pro mezinárodní vztahy poznamenává, že vietnamská drogová mafie v Česku produkuje především pervitin a marihuanu, přičemž se situace spíše zhoršuje, než zlepšuje.

Možný problém: Kdo to bude platit?

Čeští policisté již dnes spolupracují se svými německými kolegy, protože nemalá část drogové produkce "se rodí" na hraničím pomezí a následně putuje dál do světa. Vietnamská policejní pomoc by ale i tak byla vítána, protože Čechům a Němcům se s vysokou pravděpodobností nepodaří infiltrovat mafiánskou drogovou strukturu.

Nožina přidává i možné zdůvodnění toho, proč policisté z komunistického Vietnamu zatím nedorazili. "Tipl bych si, že půjde o klasickou vietnamskou administrativu. Jejich byrokracie je velmi zkostnatělá. Používá stále lístečkové metody a všechno proto strašně dlouho trvá,“ řekl Nožina. "Je možné, že se zasekli u praktických věcí, jako koho vyberou, kdy přijede, kdo to bude platit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…