Ministr Chovanec prý utekl z nemocnice a uhnal si infekci. Měl jsem se víc šetřit, kaje se

20.03.2014 6:57

Ministr vnitra Milan Chovanec oslnil svým dietologickým výkonem, když během několika měsíců dokázal shodit 75 kilogramů. Teď však za svůj úspěch platí krutou daň v podobě zdravotních komplikací. Při operaci, kterou mu byla odstraněna přebytečná kůže, se nakazil infekcí, jež jej nyní upoutává na lůžko.

Ministr Chovanec prý utekl z nemocnice a uhnal si infekci. Měl jsem se víc šetřit, kaje se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

Jak píše deník MF Dnes, třetí nejdůležitější ministr Sobotkovy vlády momentálně úřaduje z postele. V nemocnici do něj mezitím nitrožilně dostávají silná antibiotika, která by jej zbavila infekce zlatého stafylokoka. Tím se ministr nakazil, když si ve fakultní nemocnici ve své domovské Plzni nechával odstraňovat kůži, která mu přebývala po razantním zhubnutí.

„Dostávám nitrožilně silná antibiotika. Cítím se výrazně lépe, takže jsem schopen z lůžka zvládat základní pracovní agendu. Ale nepřepínám se,“ ujistil sám ministr. Hospitalizován byl před několika dny. „Dostal jsem vysoké teploty v kombinaci se zimnicí a velkou únavou. V plzeňské nemocnici následně zjistili, že mám stafylokokovou infekci, pravděpodobně získanou právě tam v průběhu léčby,“ uvedl dále.

Ministr měl po plastickém zákroku odejít z nemocnice dřív, než je běžné. „Nikdo není rád v nemocnici zbytečně dlouho, ale žádné reverzy jsem nepodepisoval,“ ujistil ministr. I vedení plzeňské nemocnice přiznává, že ministr vnitra odešel z nemocnice dříve, než by si představovali. Na druhou stranu ale ujišťuje, že na objevení stafylokokové infekce to vliv nemělo.  

Podle Vladimíra Jindráka z pražské nemocnice na Homolce se v celé Evropě infekce objevuje v průměru u 18 až 20 procent pacientů. Přes tři tisíce lidí ročně kvůli tomu zemře. Podle odborníka na nemocniční hygienu Davida Marxe je třeba si přiznat, že infekce existují a představují pro pacienty významné riziko. Nemocnice proto musí dělat maximum pro to, aby ho omezily.

Zlatý stafylokok, který ochromil ministra Chovance, je ale podle doktora Jindráka zcela běžnou infekcí. Patří mezi tři nejčastější zdroje infekčních potíží. V těle ho má asi třicet procent lidí a obvykle o tom ani neví. Mikrob se prý projevuje zejména ve chvílích, kdy je organismus oslabený.   

Ministrova infekce však podle MF Dnes poukázala ještě na jeden závažný problém - nedostatečnou rekonvalescenci, zejména přímo v nemocnici. Doba pooperačního pobytu se za posledních třicet let zkrátila na polovinu. Jakkoliv to bylo kompenzováno technologickým vývojem, nelze prý přehlížet, že spěchání domů přináší zvýšená rizika.

Jenže jak poznamenává MF Dnes, rekonvalescence je nákladná, a proto o její protahování nemají zájem nemocnice, ani pojišťovny. V uspěchané době navíc nemají zájem na dlouhém polehávání po špitálech ani pacienti. V případě komplikací pak zpytují svědomí, podobně jako ministr Chovanec, který nyní přiznává, že se po operaci přece jen měl více šetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…